Elektropop med perspektiv från Gällivare | Fria.Nu
  • Polarbearz består av Markus Mattsby och Joakim Lithner.
Landets Fria

Elektropop med perspektiv från Gällivare

Polarbearz tror på att det går att göra unik elektropop i Norrbotten. I veckan släppte bandet sin debutsingel Recognize.

För de båda bandmedlemmarna Markus Mattsby och Joakim Lithner är musiken en livsviktig länk ut ur vardagen. Som många andra Gällivarebor arbetar de i gruvan.

– Här uppe i en liten gruvstad i Lappland känns det viktigt att inte snöa in på att man bara ska jobba i gruvan ända fram till pensionen, vi vill göra avtryck och skapa något stort också, säger Markus Mattsby.

Låten Recognize handlar just om att kämpa i motvind och om viljan att bli sedd. Sångerskan Angelica Larsson sjunger på låten.

– Det var inte många som trodde på att vi skulle lyckas. Men det är också det som har drivit oss. Så länge man tror på något själv kommer man lyckas oavsett vad alla andra tycker och tänker, säger Markus Mattsby.

Duon lärde känna varandra under gymnasietiden och har hunnit spela i olika rockband tillsammans på flera stora scener runt om i Sverige. Efterhand upptäckte de att de drogs till den elektroniska musiken och bildade Polarbearz.

– Recognize skrevs redan 2016. Planen var att släppa den direkt men skivbolaget ville koppla in producenten Adam Rickfors som fick mixa och efter det har den varit på ytterligare en mixning i Portugal, berättar Joakim Lithner.

Avståndet till Stockholm gör att arbetet med att nå ut till branschfolk och kulturella nätverk ibland är svårt. Men det finns många fördelar med att som musiker bo och verka i Norrbotten och duon har inga planer på att flytta därifrån.

– Å ena sidan är det jättetacksamt. Kommunen stöttar alla som håller på med kultur, de vet hur viktig kultur är för att folk ska stanna kvar. Vår arbetsgivare och flera organisationer stöttar oss också. I Stockholm hade vi bara varit några i mängden av alla musiker. Å andra sidan kan vi inte bara glida in på en musikbranschträff i Stockholm och nätverka, säger Markus Mattsby.

Bandet ges ut på skivbolaget HMWL (House Music With Love). De får stöd av det regionala utvecklingsbolaget för populärmusik BD pop och samarbetar med bland annat friluftsföretaget Peak Performance.

Polarbearz har valt att lyfta fram det lite exotiska med att vara musiker just i Norrbotten. Videon till låten som nu släpps är inspelad i fjällandskapet.

– Om vi åker en stund i bilen och går en liten väg så har vi de här landskapen. Det är kallt och kargt och det är inte så många andra som har det så. På det sättet blir vi också intressanta och unika, säger Markus Mattsby.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Musikaliska nunnor på turné

I höst turnerar Operabyrån med en föreställning om nunnor vars kända kompositioner har fallit i glömska.

Landets Fria

Musikal på lantligt kulturhus

En nyskriven musikal med livemusik och professionella artister spelas nu på en gammal skola på den sörmländska landsbygden.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu