Franska Trion drömmer om en mindre grå vardag | Fria.Nu

Recension


Musik
Los Angeles
Artist: Franska Trion
Bolag: Egen utgivning

  • Viktor Turegård, bas, Matti Ollikainen, piano, sång, och Thommy Larsson, trummor är Franska Trion.
Fria Tidningen

Franska Trion drömmer om en mindre grå vardag

Franska Trion slinker upp i dagsljuset och släpper sitt finaste album hittills, skriver Tobias Magnusson.

Många vill göra Matti Ollikainen till en karaktär, ofta med beskrivningar som egensinnig, ömklig, sårbar och rumlande jazzpianist. Men musiken han skapar går rakt in och är gjord med allvar och uppriktighet. Och med sitt åttonde album Los Angeles har göteborgstrion skapat sitt finaste ögonblick hittills.

Det dagboksreflekterande tilltalet slås fast redan i inledande Harry Belafonte där den deprimerande slutsatsen om att livet pågår någon annanstans, eller som Ollikainen slår fast: ”Det finns mer liv i en trädgårdstomte.”

Förhoppningen som närs är att allt snart vänder och blir bättre, vilket känns lika troligt som att nästa dag vakna upp i ett soligt LA.

Känslan av alienation kan paradoxalt nog kännas som starkast när man är i ett sammanhang med folk omkring sig. Outsiderperspektivet är också ett genomgående tema i Ollikainens texter. ”Hur ska jag livet tackla”, frågar sig den 43-årig frånskilde och arbetslöse mannen i den ångestridna balladen I Bingohallen: ”Jag sökte ett jobb men det är lönlöst/Det finns så många som kan allt.”

Jo, det mesta är sig likt i Ollikainenland. Det vackra pianospelet och det stillsamma jazziga uttrycket skingras emellanåt av energiska utfall, som i Lovat vare herrens namn och Pokerface, där fasaden spricker för att läcka ut ångesten i eruptiva ordexplosioner.

Musik laddad av patetik och misär. Visst, men levererat med ett snett leende. ”Mitt liv blev så här”, konstaterar Ollikainen med lätt uppgivenhet i Allting är sig likt samtidigt som han inser att det bästa skyddet mot solen är en mörk krog vid Kvilletorget.

Annons

Rekommenderade artiklar

Högt och lågt med Andrew Weatherall

Recension

Remix- och producentsnillet Andrew Weatherall ges ut på Höga Nord. Ett fint album med blinkningar till brittisk dubkultur, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Flimrande skuggbilder från Neutral

Recension

Neutral släpper minialbumet När. Ett album som tar oss bakåt till Göteborgs alternativmusikhistoria, skriver Tobias Magnusson.

Göteborgs Fria

Tentakel rotar i musikhistorien

Recension

Trumslagaren Pontus Torstensson står bakom Tentakel, aktuella med albumet TwoFace. "En genremix med överraskande inslag", skriver Tobias Magnusson

Fria Tidningen

När vinylskivan är bättre än sex

Recension

”Jag är en discaholic.” ”Ta det lugnt. Det är inget att oroa sig för.” Den fanatiske skivsamlaren Mats Gustafsson ger i boken Discaholics! en unik inblick i skivsamlarens snurriga värld.

Fria Tidningen

© 2017 Fria.Nu