• Kongressen tog beslut om att stödja Jåhkågasska samebys kamp mot gruvbrytning i Gállok/Kallak.
Landets Fria

Renskötare samlades i världskongress

Jokkmokk stod i veckan värd för den sjätte Världskongressen för renskötare som i år samlade 400 representanter från Ryssland, Kina, Mongoliet, Skottland, Kanada och Skandinavien.

– Renskötsel bedrivs av över 20 olika urfolk i de arktiska och sub-arktiska områdena, så det vi kanske betraktar som en lokal, marginell näring här i Sverige är egentligen i ett globalt perspektiv en av de viktigaste urfolksnäringarna i de cirkumpolära områdena, förklarar Helena Omma, vice styrelseordförande i organisationen Association of World Reindeer Herders i ett pressmeddelande.

Kongressen, som avslutades i söndags, anordnas vart fjärde år och är förutom ett möte mellan urfolk som har renen som grund för sin existens även ett utbyte av kunskap och erfarenheter.

– Om vi vill existera som renskötande folk så behöver vi hur vi ska möta framtiden. Och då kan man ju se hur andra löser det, säger Oddbjörg Haetta Sara från norska Kautokeino till Sveriges Radio.

Under sista mötesdagen antog kongressen den så kallade Jokkmokks-deklarationen, ett styrdokumentet om de kommande årens prioriteringar. Frågor som lyftes i deklarationen var bland annat behovet av högre utbildning som tar tillvara på renskötares speciella kunskaper, vikten av att urfolk och renskötare ska vara med i förvaltningen av skyddade områden och att tillgången till betesmarker säkras i en tid av klimatförändringar. Den svenska delegationens förslag om att stödja Jåhkågasska samebys kamp mot gruvbrytning i Gállok godtogs också, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vindelälven kan bli biosfär

Vindelälven-Juhtatdahka hoppas att Unesco ska utse regionen till ett biosfärområde för hållbar utveckling.

Landets Fria

Rekordsommar för inrikesflyget

Antalet passagerare som flyger inrikes ökade under juli jämfört med samma period förra året. Även utlandsflyget ökade.

Landets Fria

Protester mot nya oljehål i Arktis

Flytande oljeplattformar borrar just nu nya hål i Barents hav. Oljeutvinningen är möjlig efter att den norska staten efter 20 år åter öppnat upp nya områden för oljeutvinning i Arktis.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu