• Trubbels sångare Stefan "Steffe" Lönn skriker igång publiken. En av de lokala bokningarna på Festival Del Mar.
  • Mattias Alkberg och Södra Sverige är en av akterna på årets Festival del Mar.
  • För hyllade Slowgold (Amanda Werne) blir det andra gången som hon deltar på festivalen.
Göteborgs Fria

Skärgårdsfestival leder till Trubbel

Snart fördubblas Asperös befolkning, i alla fall under två dagar då Festival Del Mar går av stapeln. Enligt arrangören Adam Wallman har man ett vinnande koncept. "Vi erbjuder kirurgisk precision när det gäller att leverera det bästa från Göteborg."

Det hela började som en kompisangelägenhet men med åren har festivalen vuxit stadigt. Adam Wallman beskriver utvecklingen som att festivalen blivit allt mer vuxet men betonar att man aldrig kommer lämna grundidén.

– Vi vill fylla luckan som finns i festivalvärlden genom att hjälpa mindre akter som har svårt att bli bokade till större festivaler. Dessutom försöker vi alltid boka många lokala artister eftersom Göteborg har ett otroligt brett kulturliv.

Asperö har alltid varit platsen och man har inga planer på att lämna den lilla ön. Ute i skärgården slipper man avgaserna från staden och naturen är slående, menar Adam Wallman.

– Det tar bara tio minuter med färjan och man blir helt knockad av hur fint det är. Jag tror att det höjer hela festivalen överlag, bara att kunna campa vid havet är unikt.

Adam Wallman berättar också att de fokuserar mycket på tillgänglighet. Det är ofta dyrt att gå på festival vilket gör att många människor inte har råd, därför försöker Festival Del Mar hålla nere priserna. Man vänder sig också till personer som inte har svenska som modersmål och har information på både engelska och spanska.

– Ingen människa är illegal kommer vara med under festivalen och informera om sin verksamhet. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, säger Wallman.

En av årets lokala bokningar är det lokala punkbandet Trubbel som gör konsertdebut i skärgården. Basisten Christian Olsson ser fram emot spelningen, och attraheras dessutom av festivalens breda utbud.

– Det är väldigt härligt när alla möts med musik som gemensamt intresse. Det kommer finnas något för alla.

Trubbel har spelat tillsammans i snart tio år, och tematiken ”bitterljuvhet” har alltid legat dem nära. Det handlar om att sätta glädjeord på ångest med genomärliga texter som härstammar från upplevelser och tankar.

Att punken bara skulle vara för rastlösa ungdomar avfärdar Christian Olsson.

– Varför ska man hålla sig till en norm när det kommer till punk? Den där livstrappstegen är otroligt fånig, om man gillar punkmusik ska man kunna vara 90 år och spela. Det är genre som är till för att provocera normer.

Bandet sköter allting från inspelning till skivomslagsdesign själva. Det är viktigt att ha kontroll, förklarar Christian Olsson, och att det dessutom är roligt att göra allting tillsammans med sina kompisar.

- Punk är en kreativ process. Man lär sig mycket när man spelar man in, designar omslag och bokar spelningar själv. Det blir ett sätt att förverkliga det man bär på utan utbildning.

Göteborgs musikscen har länge varit en del av gör-det-själv-initiativet, men står i dag inför flera utmaningar när mindre ideella musikföreningar tappar fotfästet allt mer. Mest aktuellt är klubben Truckstop Alaska på Hisingen, som riskerar vite efter att volymen under konserterna överstigit de tillåtna nivåerna. Christian Olsson har märkt hur det blivit svårare för mindre band att få speltillfällen då större aktörer hellre satsar på att boka akter som kan sälja många biljetter.

– Det var bättre förr, då kunde man sätta upp ett punkgig på något jazzställe under en onsdagskväll. I dag finns det färre personer som drar i det strået, säger Christian Olsson som ändå ser att punken överlever dessa hinder.

– Det är fortfarande en öppen scen, man kan spela utan att vara utbildad musiker, och det tycker jag är politiskt i sig. Men i grund och botten finns det ett samhällsengagemang i punken, att kritisera för förändring. Sen förändras även samhället, förr var det provocerande att vara vegetarian, så är det inte riktigt längre.

Trubbel är aktuella med ep:n Går i en dröm och låtsas som nyligen släpptes på vinyl. Något fullängdsalbum kommer det aldrig att bli, menar Christian Olsson, eftersom bandet bara släpper sådant om de verkligen är helt nöjda med. Det hade blivit mycket svårare att prestera på en skiva med tio låtar, dessutom gör de allt själva.

– Vi gör det dels för att ha kontroll och dels för att det är roligt. Med ett stort skivbolag i ryggen behöver man kanske göra grejer som man inte vill.

Festival Del Mar är ett utomhusarrangemang och det finns alltid risk för att solen inte hinner gå ner innan konserten, men Christian Olsson har redan en lösning i åtanke.

– Det blir en ny erfarenhet i så fall, och ska väl inte vara ett hinder. Då kan man ju ha solglasögon på scen och komma undan med det.

Fakta: 

Festival Del Mar

Årets festival är den sjätte i ordningen.

När: 28 - 29 juli på Asperö.

Några av artisterna: Slowgold, Mattias Alkberg & Södra Sverige, Elina Ryd, Trubbel och Anti Pony.

Festivalinfo: www.festivaldelmar.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mushtaq Khorsand skapar unik hiphop

Ett debutalbum om samhället, kärlek och problem. Med sin hiphop vill artisten Mushtaq Khorsand bidra till att skapa en bättre värld.

Fria Tidningen

Ambassadör i litteraturens tjänst

Under hösten har läsambassadörerna Noura Ahmed och Sahar Ghorbani arbetat med projektet Läs högt, riktat mot barn i förskoleåldern. ”Det känns så kul att ge glädje till barnen”, säger Noura Ahmed.

Fria Tidningen

Balkangäng som tar ton i fiktionen

Han syns oftast på klubbscenen, men nu har Alismir Jugo och hans balkanband letat sig hela vägen till bioduken. Bosnia Express från Gamlestaden är aktuella i Helena Bergströms nya film, Vilken jävla cirkus.

Göteborgs Fria

Göteborgs radikala historia ur ett gräsrotsperspektiv

Vi befinner oss i det glömda Göteborg, där sjömännen kämpar för arbete och deras familjer för att ha mat på bordet. I Agneta Thomasin Svenssons Alla röster, alla ljus skildras en stad präglad av fattigdom och utsatthet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu