• Det går att se flera paralleller mellan de främlingsfientliga tendenserna vi ser i dag och gammal folktro, menar Johanna Huss.
  • Skådespelaren Caroline Rendahl i en av de folkloreinspirerade klänningarna som skapats av kostymör Paulina Åhnberg.
Landets Fria

”Troll har oförtjänt dåligt rykte”

Folkinspirerade dräkter, slöjdade spiror och naturälskande troll. Dalateatern blandar nytt och gammalt i sin sommarföreställning om fördomar och rädslan för det okända.

Färgglada trollspiror kommer snart att pryda området vid småbackarna på Lugnets idrottsplats i Falun. Lördagen den 10 juni är det premiär för Dalateaterns musikföreställning Bergtagna. Inspirerad av folksagor och folkmusik har regissören och manusförfattaren Johanna Huss skapat en berättelse om fördomar, rädsla och mod.

– Föreställningen har alla klassiska ingredienser från folksagorna, det är lite läskigt och det finns en väldigt tydlig uppdelning i ont och gott. Samtidigt pratar vi om saker som är mer aktuella än någonsin i dag, det här med rädslan för det vi inte känner till, säger hon.

I centrum för handlingen står en by där människorna lever i skräck för trollen, ”de andra”, som lever på andra sidan bergen. Byborna vet inte riktigt vilka de är, men har mycket förutfattade meningar och tycker att de hotar hela byns existens.

– När två flickor försvinner skyller man på trollen, men det visar sig att det farliga egentligen finns mycket närmare. Det man tror är gott och ont visar sig vara helt fel i slutändan.

Det går att se flera paralleller mellan de främlingsfientliga tendenserna vi ser i dag och gammal folktro, menar Johanna Huss.

– I sagorna och sägnerna är det alltid någon annans fel när saker går snett. Om någon blivit galen har den blivit bergtagen, om det blir missväxt är det trollen som har varit framme.

Det var viktigt för Johanna Huss att publiken även får möta och lära känna trollen, även om hon först hade svårt att veta hur hon skulle gestalta dem.

– Jag har ju aldrig träffat ett troll så jag vet inte hur de är. Men vi får lära känna dem som ett naturfolk som tar hand om skogen och vakar över djuren. Jag tror att troll är ganska snälla och har oförtjänt dåligt rykte.

Johanna Huss säger att hon alltid har varit fascinerad av folksagor, och under flera år velat skapa en föreställning baserad på traditionella berättelser.

– När SD började gå runt i folkdräkt kände jag att vi måste återerövra vårt gemensamma kulturarv, de kan inte få ta patent på det. Alla folkliga kulturtraditioner bygger ju på influenser ifrån resten av världen, det är det som gör att utvecklingen går framåt.

Rekvisitan och kostymerna i föreställningen är inspirerade av folklore och folkdräkter från hela världen, det har varit viktigt att inte kopiera dräkterna från någon viss ort utan blanda lite hipp som happ.

– Vi har tänkt att det inte finns något rätt eller fel, bara det blir vackert.

Folkdans och folkmusik genomsyrar hela föreställningen men även där är det ett hopkok av traditionella danser och visor och mer moderna ljud och rörelser. Tonsättare är Stefan Brisland Ferner från gruppen Garmarna. Han spelar live på scenen tillsammans med en slagverkare och en violinist.

– Jag har själv ingen naturlig ingång till folkmusiken och folkdansen utan fastnade för det ganska nyligen. Jag är gammal hiphopare och tycker att folkmusik har samma slags tyngd som hiphop, det är häftigt, säger Johanna Huss.

I arbetet med rekvisita och kulisser har även slöjdare och pysselintresserade Falubor involverats. Dalarnas hemslöjdsförbund har bland annat ordnat workshops i att tillverka material i näver och binda korgar. Föremålen ska bli till en utställning av påhittade trollföremål som ska visas vid spelplatsen, och bilda en sorts trollstig tillsammans med de slöjdade trollspirorna.

– Att involvera allmänheten ger en nyfikenhet kring projektet och en folklighet på många plan.

Själva ensemblen består av både professionella skådespelare och amatörer, en så kallad folkensemble, med människor i alla åldrar.

– Det är ett glatt gäng och det är kul att se alla nya vänskaper som uppstår mellan människor som inte skulle ha träffats annars.

Johanna Huss hoppas att det kan få några av besökarna att själva vilja vara med i någon framtida uppsättning. Men också att föreställningen ska väcka tankar kring vad vi egentligen är rädda för.

– Det är så lätt att dras med i den här flockmentaliteten, om någon är rädd så får de med alla andra. Vi kan behöva stanna upp och reflektera över vad vi själva tror och tänker.

Fakta: 

Bergtagna i Falun

Bergtagna sätts upp av Dalateatern och spelas 10 juni–2 juli på Lugnet, Småbackarna i Falun.

Till föreställningen 1 juli går det gratis bussar från orter runt om i länet, läs mer på www.dalateatern.se

Föreställningen är en del av det treåriga projektet Dalateatern goes folk där Dalateatern och Folkmusikens hus integrerar gamla traditioner med nya influenser i olika sceniska former.

Enligt gammal folktro kunde människor bli bergtagna av troll, och blev då lurade in i bergen eller under jorden. När de släpptes fria var de förändrade och uppförde sig konstigt. (Källa: Wikipedia)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu