Landets Fria

Torkan drabbar skogen

Den senaste tidens torka påverkar skogen. Granar med brunröda barr breder ut sig och skogsägare som begär dispens för att kunna avverka skog i förtid har ökat på flera platser, rapporterar Skogsstyrelsen.

– Vi tror det är en kombination av granrost och torka. Träd som normalt sett skulle tagit ett granrostangrepp med en klackspark får nu svårt att försvara sig om de samtidigt är torkstressade. Det vill till att det kommer regn nu annars riskerar träden att dö, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Färska analyser av SLU pekar på att det i manga fall handlar om svampsjukdomen granrost. Utsatta träd är också mer mottagliga för granbarkborre som svärmar just nu i Syd- och Mellansverige.

Utbredningen av angreppen är ännu oklar men rapporter har kommit in till Skogsstyrelsen från Götaland, området mellan Vänern och Vättern, Kronobergs län, nordöstra Skåne och norra delen av Kalmar län.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ekologiskt jordbruk ökar

Förra året var andelen ekologiskt odlad mark 18 procent enligt siffror från Jordbruksverket.

Landets Fria

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu