Podium uppmuntrar kreativitet | Fria.Nu
  • Den nystartade kulturföreningen Podium kommer att erbjuda workshops som är utformade ur ett normkritiskt och intersektionellt perspektiv.
  • Senait Tesfai.
Fria Tidningen

Podium uppmuntrar kreativitet

Den nya kulturföreningen Podium vill ge fler plats i kulturlivet. "Vi vill ge unga vuxna som identifierar sig som kvinnor, icke-binära och transpersoner möjligheten att ta mer plats med sina kreativa uttryck", säger Senait Tesfai, kommunikatör för Podium.

För tillfället arbetar Senait Tesfai och hennes kollegor intensivt med att förbereda morgondagens invigning på Kulturhuset i Vällingby. Målgruppen som Podium riktar sig till är tonåringar och unga vuxna som identifierar sig som kvinnor, icke-binära och transpersoner.

– Tanken är att göra det till en dag där en kan pröva på olika verksamheter som föreningen kommer att erbjuda. Vi kommer även vara på plats på We Are Sthlm i Kungsträdgården i Stockholm för att värva medlemmar, säger Senait Tesfai.

Föreningens styrelse består av personer som verkar inom kulturbranschen. Förutom satsningen på kulturverksamhet kommer föreningen arbeta aktivt med opinionsbildning.

– Vår samlade erfarenhet visar tydligt att det råder en ojämställdhet som vi vill motverka, förklarar Senait Tesfai, som själv är involverad i musikbranschen.

– Om man tittar på musikbranschen finns det statistik på att cirka 80 procent av dem som sitter på beslutsfattande och kreativa positioner är män. De som sitter på beslutsfattande poster säger till sitt försvar att det inte finns tillräckligt med aktiva kvinnor i branschen.

Så är inte fallet, betonar Senait, som är med och driver skivbolaget Cherish tillsammans med Evelina Åslin och där tanken är att släppa fram producenter, låtskrivare och musiker som inte är män.

– Vi har inga problem att hitta tjejer och transpersoner som vill göra musik. Från de mer etablerade skivbolagen handlar det om att bredda synfältet och vidga de trånga perspektiven som nu prioriteras.

Podium har som ett mål att överbrygga kulturella skillnader och bygga gemenskap, av den enkla anledningen att kulturlivet brister i representation.

– Jag saknade själv ett initiativ som Podium när jag växte upp i en bruksort i Värmland, säger Senait Tesfai. Många ser det som självklart att kulturen är för alla, men de flesta jag känner i kulturlivet har hamnat där för att de har föräldrar eller släktingar som är aktiva i kulturlivet. För andra kan det finnas en tröskel till kulturlivet och vi bidrar till delaktighet genom att ge tillgång till vårt nätverk.

På lanseringsdagen kommer det att finnas möjligheter att prova på olika aktiviteter, bland annat kreativt skrivande, graffiti-workshop, stickning och streetart. Dagen blir ett sätt för målgruppen att få testa på olika kreativa uttryck som de sedan kan utveckla under sommaren och hösten när längre camps erbjuds.

– Alla workshops kommer att hållas av personer som ungdomarna kan identifiera sig med. Vi vill skapa en miljö där deltagarna kan känna sig trygga och där de blir uppmuntrade att vara kreativa. Ett annat mål är att ge kunskap i att söka olika former av kulturstöd, förklarar Senait Tesfai.

Aktiviteterna som Podium erbjuder kommer att vara kostnadsfria. Ekonomin är de tre kommande åren finansierade av ett bidrag från Arvsfonden.

– Efter Vällingby siktar vi in oss på att vidga verksamheten. Målsättningen är att vi inom några år ska ha fem lokalföreningar i landet, dessutom vill vi komma vi gång med internationella kreativa utbyten, säger Senait Tesfai.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu