• Kretslopp- och vattennämnden vill göra ett försök att införa sex timmars arbetsdag – men än är det för tidigt att säga hur omfattande det kan bli eller vilka tjänster inom förvaltningen som skulle kunna omfattas.
Göteborgs Fria

Nya sextimmarsdagar på gång

Att undersköterskorna på Svartedalens äldrecentrum under ungefär två år fick jobba sex timmar per dag med bibehållen lön var ett lika uppmärksammat som omdebatterat försök. Nu finns förslag på nya försök i Göteborg för att bredda kunskapen om vad arbetstidsförkortning kan ge för effekter.

Knappt har den omdebatterade sextimmarsdagen på Svartedalens äldrecentrum avslutats innan nya förslag om arbetstidsförkortning är på gång i staden. I veckan beviljades Angereds stadsdelsnämnd pengar för ett försök med 30-timmars arbetsvecka för socialsekreterare i Lövgärdet.

Som GFT tidigare har berättat tappades ansökningen först bort på sin väg till nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, och därför blev det inga pengar till att börja med. Men på tisdagens nämndmöte hade handlingarna hittat fram. På Angereds stadsdelsförvaltning tror man inte att förseningen ska påverka projektet, utan planerna är fortfarande att komma igång i september. Dock har de i nuläget bara fått pengar för den del av försöket som pågår i år. Projektet är tänkt att sträcka sig fram till augusti nästa år, men beslut om pengar för 2018 kommer att fattas först i höst.

Men det är inte bara i Angereds stadsdelsnämnd det finns förhoppningar. Kretslopp och vattennämnden beslutade i sin budget för 2017 att försöka genomföra projekt med sex timmars arbetsdag inom förvaltningen.

Jöran Fagerlund, V, som är ordförande i nämnden menar att det handlar om att få fram mer kunskap om arbetstidsförkortning. Dessutom är det kunskap inom delvis andra områden än vad man fick från Svartedalen.

– Det första är att man kan tänka sig att vi kan ha längre öppettider, till exempel på återbruket, återvinningscentraler eller inom kundtjänst om man kan få in en skiftgång. Det handlar om att utöka servicen till medborgarna, säger han.

Jöran Fagerlund jämför med Toyota center i Mölndal som i snart 15 år har haft en sextimmarsdag. Både längre öppettider och möjlighet att utnyttja dyr utrustning fler timmar per dygn är del av deras framgångsfaktorer och skulle kunna gälla även inom kretslopp- och vattens arbete.

När det gäller försöket i Svartedalen låg stort fokus i följeforskarens rapporter på bland annat sjuktal och hur personalen mådde. Under projektets första år sjönk sjukfrånvaron med 0,6 procent. Även om det kan tyckas vara en ganska låg siffra kan det jämföras med den totala sjukfrånvaron för undersköterskor i Göteborg som under samma period ökade med 1,2 procent.

Där tror Jöran Fagerlund kanske inte att det skulle ge så stora effekter inom förvaltningen.

– Vi har inte så stora problem med sjuktal, utan de går redan neråt hos oss. Även om det skulle ge effekt skulle kunskapen bli liknande den i Svartedalen.

Den sista förhoppningen är att en sextimmarsdag skulle kunna hjälpa till att lösa eventuella rekryteringsproblem.

– Det kan vara ett sätt att konkurrera om personal när vi har svårt att konkurrera lönemässigt med till exempel privata konsultbyråer.

Men än är det för tidigt att säga något mer konkret om vad det kan komma för förslag från förvaltningen, säger Jöran Fagerlund. Det finns ännu inget sagt om hur många eller vilka tjänster inom förvaltningen som kan beröras, när ett försök kan komma igång eller under hur lång period. Senast i juni ska ett tjänsteutlåtande komma från förvaltningen som nämnden sedan kan ta ställning till.

Liksom i fallet Svartedalen är en sextimmarsdag inom kretslopp och vatten hårt ifrågasatt av de borgerliga. Förra veckan debatterades frågan i kommunfullmäktige och som vanligt är det en fråga som tydligt delar politikerna i två läger. Allianspolitikerna vill ha svar på frågan om finansiering och menar att det inte finns på kartan att kunna genomföra detta för stadens 55 000 anställda.

Men Jöran Fagerlund menar att det handlar om att jobba mot en skrivning i fullmäktige budget där det uttryckligen står att man ska verka för arbetstidsinnovationer.

– Det här blir vårt bidrag. Nu får vi se vad det kostar, om det blir ohemult dyrt och ta ställning till det, säger han och fortsätter:

– Men om vi kan ge bättre service till göteborgarna får de mer kvalitet för sina avgifter. Precis som många gånger man gör något som får stor nytta så kostar det ibland en del pengar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Regionen breddar nätverk för solel

4400 kvadratmeter solceller i regionen innan 2019 är slut är målet för Sol i Väst som nu har dragit igång ett nytt nätverk av kommuner.

Göteborgs Fria

Noll nya studentbostäder klara i år

Antalet klara studentbostäder i år är den högsta siffran på 15 år. Men det gäller inte i Göteborg, som inte har en enda ny studentbostad klar för inflytt under 2017 enligt en ny rapport.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu