”Humor är ett oslagbart sätt att illustrera samhällsproblem” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Humor är ett oslagbart sätt att illustrera samhällsproblem”

Bengt Elméns tecknade serier berör rätten till personlig assistans, en ambition med dem är att skapa debatt. ”Många tar för givet att levnadsstandarden ska vara sämre för oss som har en normbrytande funktionalitet.”

Bengt Elmén från Farsta är själv beroende av personlig assistans. De senaste åren har han tillsammans med sina assistenter gjort tecknade serier. Bengt står för idéerna och assistenterna får hjälpa till med ritandet.

– Mina bilder är ett sätt att illustrera den vardag som vi med en normbrytande funktionalitet upplever i dag. Det är en vardag som präglas av stora nedskärningar. Vi får kämpa för de mest grundläggande behoven. Vi utsätts för en diskriminering som allmänheten inte alltid känner till. De flesta tror fortfarande att Sverige är välfärdslandet nummer ett, säger Bengt Elmén.

Är Försäkringskassan bra stoff för dina serier?

– Försäkringskassan och kommunen handlägger den personliga assistansen, och vi märker hur kassan politiseras mer och mer. De är inte längre en objektiv myndighet utan ett verktyg som regeringen använder för att förtrycka de mest utsatta. Ekonomismen är något som styr alltmer av statens och kommunernas verksamhet.

Hur ser du på assistansfrågan?

– Den frågan är bara ett exempel på hur mänskliga behov ignoreras när politiken istället prioriterar skattesänkningar. Men på det området kan det vara lättare att skära ner eftersom många tar för givet att levnadsstandarden ska vara sämre för oss som har en normbrytande funktionalitet.

Dina serier ska publiceras i ett fanzine. Är det viktigt att nå ut med dina serier?

– Ja, jag tycker att det är viktigt att nå ut och bilda opinion kring de här frågorna, och många gånger kan humorn vara ett oslagbart sätt att illustrera allvarliga samhällsproblem, säger Bengt Elmén.

Fakta: 

Bengt Elmén

Bor: Farsta

Ålder: 56

Yrke: Utbildad till socionom, har arbetat som verksamhetsledare på kooperativet STIL, driver i dag ett eget utbildningsföretag.

Serier: Medverkar i fanzinet Home Made Comics.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Jazzkatt återvänder som Alfa-Ankan

Anna Lund fick Jazzkatten som bästa nykomling förra året. Hennes nya band Hurrakel hyllas. Till Gmlstn Jazz kommer hon med en show som är något extra.

Göteborgs Fria

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu