• Marlis Nikoleizik är oftast hemma på dagtid. Nu har hennes hem blivit en byggarbetsplats.
  • Här pågår renovering.
  • Hos Marlis granne Jakub Lipko-Lipczynski har det blivit hål i taket.
  • Marlis Nikoleizik visar sitt sovrum, nu toalett som utgörs av en plasttunna. Här har hon satt upp en lapp med texten "knacka först".
Stockholms Fria

Hon bor i 10 veckor av byggkaos

Hyresgästerna på Olshammarsgatan i Hagsätra bor kvar trots stambyte, asbestsanering och ljudterror. ”Det har skötts så dåligt”, säger hyresgästen Marlis Nikoleizik.

Marlis Nikoleizik är timanställd i vården och ofta hemma på dagarna. Nu har hennes trerummare på Olshammarsgatan i Hagsätra plötsligt krympt avsevärt.

– Jag har inrett vardagsrummet till en trea, säger hon och drar ner dragkedjan till plastskyddet, visar in mig och pekar: Där är sovrummet, där är kontoret, där är köket. Allt i samma rum.

Dagen innan har byggarbetarna stängt av vattnet och hängt upp täckplast. Badrum och kök ska renoveras. Vatten får Marlis hämta i trapphuset. Den tillfälliga toaletten – en plasthink – står i ett av sovrummen. ”Knacka först”, har Marlis skrivit på dörren.

– Det kommer att bli jobbigt att bo på en byggarbetsplats i åtta veckor, med damm och smuts överallt och folk som springer ut och in hela tiden.

Borrljuden från stambytet dånar så högt att det ibland överröstar vårt samtal.

– Det är peanuts mot hur det kommer bli sen. När de gjorde samma sak i mittenporten och bilade i golvet var det outhärdligt.

Hur orkar du vara hemma?

– Det är hörlurar på, säger Marlis.

Förra sommaren meddelade fastighetsägaren Ikano Bostad att husen på Olshammarsgatan 25–29 skulle renoveras, med upp till 40-procentiga hyreshöjningar som följd. Marlis Nikoleizik var en av sju hyresgäster som tog strid. Stambytet hade man inget emot, men nya Ikeakök och vitvaror upplevdes inte vara värt den kraftiga hyreshöjningen. De boende överklagade och nådde till slut en förlikning som innebär att befintliga köksstommar behålls, med vissa variationer beroende på tidigare åtgärder.

De som i likhet med Marlis inte fått badrummet renoverat tidigare ska få det och nya kakelplattor sätts in ovanför diskbänk och spis.

I Ikano Bostads egen informationsfolder som riktar sig till Olshammarsgatan står det uttryckligen att evakueringslägenhet endast erbjuds ”vid särskilda behov”. De flesta boende har inte erbjudits evakueringslägenhet. De bor alltså kvar i huset eller har flytt till egna tillfälliga boenden.

– Det har skötts så dåligt, säger Marlis. En granne med allergi har fått evakueringslägenhet, vissa andra har fått höra att de får stå för kostnaden själva. Vid en så här omfattande renovering borde alla ha fått det.

Ikano Bostads fastighetschef Christian Mariager menar att upprustningen för en del hyresgäster är mindre omfattande och att det är därför som de får bo kvar.

– Renoveringsgraden är olika från projekt till projekt. Vid omfattande renoveringar evakueras samtliga hyresgäster, säger han.

– Om det gällde enskilda lägenheter som renoveras så hade man kunnat bo kvar men ett stambyte påverkar och hörs i hela huset, säger Marlis Nikoleizik.

Huset på Olshammarsgatan är byggt 1959 med blåbetong vilket var vanligt då. När betongen blottas under renoveringen finns det risk att radongaser frigörs.

– Jag är inte så förtjust i asbest och radon och dammet sprider sig när byggarna springer runt.

De boende har begärt en radonmätning, den senaste gjordes 2004. Ikano har sagt att det ska göras först efteråt.

Men du har fått hyresreducering i alla fall?

– De har sagt det, men man ska fortsätta betala hyran som vanligt. Och från när börjar hyresreduceringen? Man får inga svar utan skickas runt hela tiden.

Marlis har fått höra att renoveringen ska pågå i åtta veckor. I informationsbroschyren står det mellan tio och tolv veckor.

– Jag tror att det kommer att bli förseningar, befintliga fuktskador kräver torktid och när man bilar i golvet kan taket lossna på våningen under och då måste man ta hand om det. Men Ikano bryr sig inte om oss över huvud taget.

Du låter härdad?

– Jag är så trött på detta, så jag lever på ironin. Annars skulle jag ha blivit galen för länge sedan. De borde dela ut ansiktsmasker och hörselkåpor till alla som måste bo kvar.

Inte heller de som valt en mer omfattande renovering verkar helt nöjda. När jag kommer till Olshammarsgatan står en äldre dam på sin balkong och skakar på huvudet.

– De borde kalla det vad det är, det är inte förbättring utan lyxsanering. Jag får nytt kök och badrum. Men det blir 2 000 kronor mer i månaden. Det är inte värt det.

Fakta: 

FAKTA

• Hyresvärden är skyldig att underhålla hyresrätten och se till att boende har en godtagbar standard, genom exempelvis stambyte. Det finns ingen lagstadgad rätt till evakueringslägenhet, men större hyresvärdar brukar erbjuda det. Däremot kan hyresgäster enligt lag få nedsatt hyra under renovering.

• När Ikano stambytte på Glanshammarsgatan 41-49 i Bandhagen erbjöds inte heller evakueringslägenheter. Ikano renoverar nu även på Skyllbergsgatan i Hagsätra och där har de boende fått evakueringslägenheter.

• Enligt det samrådsavtal som tecknades mellan Ikano Bostad och Hyresgästföreningen i höstas får hyresgästerna ett visst inflytande över omfattningen av upprustningarna, mot en extra hyreshöjning på 0,2 procent. Höjningen i år blir minst 0,9 procent, men mer för de som valt nytt kök.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konsten att bygga bort de oönskade

Gentrifiering leder till bortträngning – som när ett bostadshus på Söder revs 2012 till förmån för stans dyraste hyresrätter.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu