• Så här hoppas Nicolas Debot på Njutafilms att biograf Capitol vid S:t Eriksplan ska se ut när den står klar i höst.
  • Nicolas Debot, vd för Njutafilms.
  • Visionen: så ska Capitol se ut hösten 2017.
  • Filmvetaren Jon Asp.
Stockholms Fria

”Biografmonopol ökar behovet av alternativ”

När jätten AMC tar över lär det bli ännu svårare för smala svenska filmer att nå ut, menar Nicolas Debot som till hösten öppnar en kvartersbiograf för kvalitetsfilm.

Utvecklingen på Stockholms biomarknad har fått mindre företag och organisationer att upptäcka nya möjligheter och försöka fylla tomrummet när det gäller kvalitetsfilm.

Till hösten öppnar kvartersbiografen Bio Capitol vid S:t Eriksplan. Biografen invigdes 1926 men stängde 1985 och har sedan dess fungerat som musik- och klubblokal. Bakom satsningen står filmdistributören Nonstop Entertainment och filmbolaget Njutafilms.

Företagen fick ett projekteringsstöd från Stockholms stad på 300 000 kronor och i skrivande stund har de samlat in 1,4 miljoner kronor från idealister för att göra idén till verklighet.

– Det har varit ett faktum länge att det saknas art-house biografer i Stockholm, säger Njutafilms vd Nicolas Debot. Många filmer försvinner alldeles för fort trots att det fortfarande finns publik. Vi hoppas kunna erbjuda ett alternativ till biograferna som redan finns. En lite mysigare bioupplevelse och ett bredare program med till exempel klassikervisningar, träff med filmare, festivaler och så vidare.

Apropå den aktuella affären tror han att kvalitetsfilmen kan bli lidande.

– Det lär bli ännu svårare för smala svenska filmer och arthousefilmer att hitta sättningar på deras biografer. Så behovet av ”alternativa biografer” kommer fortsätta öka. Jag hoppas att vår satsning ska lyckas och även inspirera andra att starta nya kvartersbiografer.

Behöver man bry sig om vem som äger en biograf?

– Jag tycker inte att vi behöver bry oss om det, men däremot om att det finns en bredd i repertoar som kan nå hela befolkningen. De här siffrorna är mycket intressanta: år 2016 har svenskarna gått i snitt 1,6 gånger på bio under hela året. I Frankrike har folk gått i snitt 4 gånger på bio samma år. Det finns med andra ord mycket att göra här för att locka folk till salongerna.

Även i Blackeberg i västra Stockholm pågår ett projekt för att återuppliva en gammal biograf. Med hjälp av crowdfunding hoppas initiativtagaren Off Stockholm att biograf Kaskad ska öppna till hösten 2017. Men frågan är om det är entusiaster och enskilda bidrag som ska rädda mångfalden på stans biomarknad.

– Responsen på vår crowdfunding har varit fantastisk och vi är otroligt glada, men vår totala ombyggnadsbudget är mycket större. Båda Njutafilms och Nonstop går in med eget kapital samt banklån, men vi hoppas verkligen på stöd från bland annat Stockholms stad och Svenska Filminstitutet.

– Crowdfunding kan spela en viktig roll, men det allra viktigaste är att människor verkligen tar sig till kvalitetssalongerna, säger filmvetaren Jon Asp.

De preliminära siffrorna visar på 17,8 miljoner biobesök förra året, vilket tyder på ett rekordår och det var faktiskt en svensk film, En man som heter Ove, som toppade besöksstatistiken. Men ändå är det just publiken som är den stora utmaningen för kvalitetsbiografer, menar Jon Asp.

– Eftersom hela biokulturen har satts på undantag under så lång tid är det svårt att vända trenden och få en kvalitetsfilmsintresserad allmänhet att faktiskt gå och se film. Man kan inte få tillbaka publiken över ett natt.

Fakta: 

Andra bioinitiativ utreds

• Flera andra aktörer har sökt och fått stadens projekteringsbidrag och utreder möjligheterna att starta biografer.

ABF Stockholm vill renovera sin källare och starta en salong där. Man ser också över möjligheten att upprusta Z-salen i ABF-huset till biografstandard.

• Folkets bio vill starta ett helt nytt ”levande hus för rörlig bild” som ska vara centralt beläget. Stockholms filmfestival har sökt bidraget för att skapa ”ett flaggskepp för kvalitetsfilmen mitt i Stockholms stad”, enligt ansökan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fogelström hedras med jubileumsår

Författare, Stockholmsskildrare, fredsaktivist och stadsbevarare. Hela året blir det aktiviteter knutna till Per Anders Fogelström.

Stockholms Fria

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu