Museum för afroamerikansk kultur drar storpublik | Fria.Nu
  • Under prisutdelningen för 200-metersloppet i OS 1968 gör Tommie Smith och John Carlos en Black Power-hälsning. Denna staty visas på nya museet för afroamerikansk kultur i Washington.
Fria Tidningen

Museum för afroamerikansk kultur drar storpublik

På lördag slår portarna upp till ett nationellt museum om afroamerikansk historia i Washington. Museet, som är det enda i sitt slag, har fått namnet National Museum of African American History and Culture.

Den imponerande bronsskimrande byggnaden, som ligger i The National Mall, där flera nationalmuseer ligger, har av stadens invånare beskrivits som en upp och nedvänd pyramid. Själv säger David Adjaye, arkitekten bakom byggnaden, att han inspirerats av nigerianska verandapelare och att metallskalet som omger byggnaden ska föra tankarna till smideskonst som afroamerikaner förde med sig till Usa.

Tankarna på ett afroamerikanskt museum väcktes redan 1915, men det är först i modern tid som en organiserad rörelse startades för att realisera projektet. Flera förslag lades fram till kongressen från 70-talet och framåt men röstades ned. 2003 gick förslaget till sist igenom och undertecknades av dåvarande presidenten George W. Bush. Barack Obama var med när de första spadtagen till byggnaden togs 2012 och på lördag deltar han i öppningsceremonin.

Museet presenterar tolv utställningar med tyngdpunkten på historia, men målet är att även fokusera på musik och konst. En bakåtblick ges till 1500-tales Afrika för att berätta om kulturer som fanns där innan kolonialiseringen av kontinenten, men utställningarna berör även Black Matter-rörelse och frågor som rör dagens rasfrågor i det amerikanska samhället. Bland föremålen märks ett sjunket slavskepp, Emmit Tills kista, Muhammed Alis huvudskydd, Chuck Berrys första bil, Michael Jacksons hatt och Rosa Parks hemmasydda klänning som hon bar på bussen när hon arresterades för sin protest mot rasdiskriminering.

För att få in föremål startades en insamling startats där föremål kopplade till den afroamerikanska historien har samlats in.

– Det var viktigt för oss att få hjälp av allmänheten och få dem att inse att deras berättelser var viktiga för att förstå den större berättelsen om den afroamerikanska historien, säger Lonnie Bunch, chef för det nya museet till Washington Post.

Bunch betonar att alla amerikaner ska kunna spegla sina liv i det nya museet.

– Det här är inte ett museum som riktar sig till svarta. Det här är ett museum som använder en kultur för att förstå vad det innebär att var amerikan, säger Lonnie Bunch.

Och intresset har varit stort. När biljetterna släpptes till öppningshelgen tog de drygt 28000 biljetterna slut på mindre än en timme.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu