• Fjällastigens dag arrangeras för femte året i rad. Ett hundratal personer brukar dyka upp för att gå leden och samtidigt ta del av konstinstallationer.
Landets Fria

När skogen blir kulturhus för en dag

Att kombinera natur och konst kan vara ett sätt att få människor att mötas. Det menar Stina Nilss som under Fjällastigens dag placerar ut musik, konst och litteratur längs med en vandringsled.

Fjällastigen är en tio kilometer lång vandringsstig i Mollaryd mellan Herrljunga och Borås i Västra Götaland. Här har spångar lagts ut för att bjuda in till vandring genom en av Europas nordligaste vilda bokskogar. Den 3 september blir stigen även ett kulturhus, då Fjällastigens dag arrangeras med syfte att få naturintresserade och konstintresserade människor att mötas.

– Folk kommer, går en mil och så händer det saker utmed vägen. En del kommer för konsten och släpar sig runt den här milen, andra kommer i första hand för att gå leden och stannar för att titta på konsten, säger Stina Nilss som sitter i styrelsen för Molla byalag och arbetar med den litterära aktören Textival, som båda är arrangörer av dagen.

Både nationella och internationella konstnärer har bjudits in för att skapa stationer längs med leden, där vandrarna kan stanna för att ta del av konstverk, litteraturuppläsningar och konserter.

Stina Nilss vill få fler människor att känna sig välkomna till leden genom att erbjuda olika ingångar och skapa rum för olika perspektiv.

– Jag brukar poängtera att en inte måste förstå eller greppa allt. En del i byalaget känner sig inte bekväma i konstkodade rum. Då är det fint att sätta konsten i rum där de känner sig hemma.

Dagen arrangeras för femte året i rad, och tidigare år har ett hundratal personer tagit sig runt leden. Men det går bra att välja att enbart gå en bit för den som vill det.

– Vi har satt ut många av stationerna på platser dit det går att ta sig utan att behöva gå hela rundan, för att göra det lättare för olika personers olika funktionsskillnader eller personer med trötta ben. Slingan startar och slutar vid Mollaryds tågstation så det är lätt att ta sig dit kommunalt.

Årets tema Här/hem har sin utgångspunkt i den litterära aktören Textivals arbete kring begreppet hem i litteraturen. Frågor som lyfts handlar om bland annat platser, gränser och utopier.

– Det är intressant att ställa sig frågan vad det är som får oss att känna oss hemma här, oavsett om vi är födda i trakten eller om vi flyttade hit från ett annat land i förrgår.

För Stina Nilss handlar vandring till stor del om att låta tankarna vandra fritt.

– Jag tycker om att gå långt utan att ha något slutmål. Tankarna får studsa mot träd och skog och utsikter. Jag kan tänka längre och bättre än i en stad där jag måste parera folk eller söka ögonkontakt. I staden har jag en gard uppe som jag inte har i skogen.

Fjällastigens dag arrangeras i samband med cykel- och vandringsfestivalen Vandra i Sjuhärad som går av stapeln den 3 september.

Fakta: 

Fler vandringsfestivaler

Europas största vandringsevenemang arrangeras vart femte år och äger i år rum i Skåne. Under veckan finns det möjlighet att boka in sig på helgvandringar, dagsturer och föreläsningar runt om i Skåne.

Vandringsfestival i Rättvik, Dalarna som bland annat erbjuder en dalkarlsvandring i dalkarlarnas och dalkullornas spår på vägen ner mot Stockholm. På programmet står också en Dalhallavandring förbi det berömda kalkbrottet och en kulinarisk krogvandring.

En tre dagar lång äventyrsfestival. Deltagare vandrar 43 kilometer genom världsarvet Höga kusten i sin egen takt. På kvällarna möts grupperna för att campa tillsammans. Under festivalen finns det också möjlighet att prova på att cykla, fiska, klättra och paddla i området.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Begränsningarna sitter ofta i huvudet”

Ibland kryper han uppför ett berg, ibland tvingas han vända. Funktionsnedsättningen är inget som hindrar Anders Andrae från att ge sig ut i skog och mark. Genom föreningen Skogstur vill han göra naturen tillgänglig för fler.

Landets Fria

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu