Debatt


Daniel Rolke
  • Att begränsa delfinernas frihet i en pool kan leda till stress och aggression och därför medicineras ibland delfiner i fångenskap för att de ska hålla sig lugna, skriver Daniel Rolke.
Fria Tidningen

Alla delfiner i fångenskap utsätts för lidande

Även om Kolmårdens delfinarium har goda intentioner har 60 delfiner dött där sedan det öppnade. Alla delfiner i fångenskap utsätts för lidande, skriver Djurrättsalliansens grundare Daniel Rolke.

Delfinshowen ”LIFE” på Kolmårdens delfinarium får köerna att ringla sig långa av besökare. Frågan är om folk tänkt på de konsekvenser det medför för delfinerna som hålls i fångenskap. Namnet är inte riktigt passande då livet för delfinerna på Kolmårdens delfinarium knappast är ett liv värd namnet och med tanke på att närmare 60 delfiner dött där sedan delfinariet öppnade.

Delfinen Sting ska inom kort förflyttas till ett delfinarium i Spanien där han ska få leva ett liv med delfiner han aldrig någonsin träffat. Han kommer aldrig mer få träffa syskon och andra medlemmar av sin flock som han levt med hela livet. Att stänga in djur tillsammans som kanske inte kommer överens och som i det vilda aldrig skulle ha träffas medför problem. Att begränsa delfinernas frihet i en pool kan leda till stress och aggression där det finns få möjligheter att fly undan och söka skydd. Av den anledningen så medicineras ibland delfiner i fångenskap för att de ska hålla sig lugna och för att undvika slagsmål.

Kolmårdens delfinarium har säkerligen goda intentioner då de miljöberikar delfinernas liv. Vårt problem ligger i att de anser sig ha rätten att hålla delfiner i fångenskap, trots att de vet att det innebär ett lidande för delfinerna. Det går inte att jämföra en slang i vattnet med allt som havet innehåller som sjögräs, fiskar, sand, vågor och möjligheten att simma långa sträckor varje dag. Delfiner har funnits i fångenskap sedan slutet av 60-talet och kan inte på något sätt påstås vara domesticerade. Det rör sig om vilda djur som hålls i fångenskap med samma beteenden och behov som deras vilda artfränder i havet.

Kolmården menar att delinarieindustrin är delaktiga till att delfiner inte längre viltfångas. Sanningen är den att Kolmården försökte köpa in viltfångade delfiner från USA flera gånger under början av 90-talet, men protesterna mot viltfångst blev för massiva. Så anledningen till att det inte finns fler viltfångade delfiner var för att industrins enda sätt att överleva var att satsa på avel.

Vi lever i ett civiliserat samhälle och tiden är inne att fasa ut delfinarierna.

grundare av Djurrättsalliansen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Ta steget in i civilisationen

Om du lärde känna ett djur och dess person, egenskaper och egenheter; skulle du välja att göra djurförsök på det då? Förmodligen inte. Tänk då på att alla försöksdjur har ett rikt känsloliv. Daniel Rolke från Djurrättsalliansen låter dig här möta tre tidigare offer för Smittskyddsinstitutets forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu