• – Jag vill så gärna studera. Jag har frågat runt på många skolor om jag kan få gå där men de tar bara in dem som har svenskt personnummer, säger Ghaze Al Ghaze.
Landets Fria

”Det är min dröm att fortsätta utbilda mig”

Ghaze Al Ghaze från Syrien hoppas få stipendium för att studera svenska vid Linnéuniversitetet i höst. Därefter vill han plugga till läkare eller dataingenjör.

20-åriga Ghaze Al Ghaze är en av dem som har sökt stipendiet för att studera vid Linnéuniversitetet. Han hade precis gått ut gymnasiet och börjat plugga ekonomi vid universitetet när han tvingades fly undan kriget i Syrien. Nu drömmer han om att skaffa en högre utbildning.

– Jag vill utbilda mig till antingen dataingenjör eller läkare. Men först vill jag läsa kurserna svenska 1 och 2 för att bli ännu bättre på svenska, därefter kan jag söka till läkarlinjen i Lund till exempel, säger han.

Han har varit i Sverige i tio månader och väntar fortfarande på besked om han får uppehållstillstånd. Stipendiet ser han som en chans att sysselsätta sig medan han väntar.

– Jag tycker inte om att bara sitta och titta. Jag pluggar svenska själv och i skolan, och jag tränar kickboxning och fotboll. Påuniversitetet skulle jag kunna träffa nya vänner. Det blir en chans att starta ett nytt liv.

Utan stipendiet har Ghaze Al Ghaze svårt att få råd med kursavgifterna för att studera.

– Jag har arbetstillstånd och nu söker jag jobb så att jag ska ha pengar till boende och mat, stipendiet täcker bara kursavgifterna, säger han.

Intresset för stipendiet har blivit stort på asylboendet som Ghaze Al Ghaze bor på.

– Det är fyra–fem personer som har frågat om stipendiet

och jag har hjälpt dem att skriva ansökningar. Folk som kommer hit vill studera och arbeta, inte bara sitta och vänta.

Om han kommer in på universitetet och kan utbilda sig vill han gärna arbeta i Sverige i framtiden.

– Sverige har låtit mig och andra från mitt land komma hit, de har gett oss mat och någonstans att bo. Nu vill jag ge något tillbaka.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu