Högerskräll i spanskt nyval | Fria.Nu
  • Besvikelsen var stor för Spaniens nybildade vänsterkoalition som väntat sig ett mycket högre resultat i söndagens omval.
Fria Tidningen

Högerskräll i spanskt nyval

Konservativa högerpartiet Partido Popular gick starkt framåt i söndagens nyval i Spanien och nybildade vänsterkoalitionen Unidos Podemos fick långt färre röster än väntat. Brexit och det senaste halvårets osäkerhet tros ha fått väljarna att gå tillbaka till det gamla, stabila alternativet.

Så sent som klockan 20 på söndagskvällen, då vallokalerna stängde i Spanien, visade en vallokalsundersökningen på höga siffror för den nybildade vänsterkoalitionen Unidos Podemos (Vi kan tillsammans). Liksom alla tidigare opinionsundersökningar visat, skulle koalitionen bli större än socialdemokratiska PSOE, som traditionellt är det stora vänsteralternativet i Spanien.

Men då resultatet stod klart sent på söndagsnatten var det uppenbart att prognoserna visat fel. Konservativa partiet Partido Popular, PP, får 137 mandat, hela 14 fler än i det ordinarie valet i december.

Vänsterkoalitionen Unidos Podemos fick 71 mandat, samma som anti-nedskärningspartiet Podemos och vänsterpartiet Izquierda Unida hade var för sig tidigare. En stor besvikelse för Podemos som räknat med en betydligt högre andel.

– Det är ett mycket dåligt resultat och vi hade inte väntat oss det, kommenterade Izquierda Unidas partiledare Alberto Garzón.

Visserligen siktade koalitionen högt på att vinna hela valet, men de har också ihärdigt hållt sin hand utsträckt till PSOE för ett samarbete. Detta trots att PSOE under hela valkampanjen gått hårt åt Podemos och lagt hela skulden på dem för den misslyckade regeringsbildningen.

Att PP stärkte sin ställning, trots att det dagarna innan valet avslöjats ännu en stor skandal inom partiets ledning, förvånade många experter. Men resultatet av torsdagens folkomröstning i Storbritannien om att landet lämnar EU tros ha bidragit. Den plötsliga osäkerhet och instabilitet på marknaden som detta innebar gav PP ett kraftfullt vapen om att erbjuda en stabil majoritetsregering. Brexit kan också ha skrämt bort ännu fler från vänsterkoalitionen som framförallt är kritisk till EU:s nedskärningspolitik men också kritiserat EU generellt.

Återigen vann dock Unidos Podemos kandidater i den autonoma regionen Katalonien. Regionens krav på en folkomröstning om självständighet från Spanien har blivit allt ihärdigare, bland annat därför att man vill ha ett annat politiskt styre än resten av landet. Att regionen nu under ytterligare en mandatperiod ser ut att behöva lyda under en centralregering dess befolkning inte röstat fram, kan ytterligare öka kraven på självständighet.

Precis som i det ordinarie valet i december blir dock inget parti stort nog att regera på egen hand. Inte heller om PP skulle gå samman med högeruppstickaren Ciudadanos räcker det för en majoritet. Däremot fattas bara sju mandat för PP och Ciudadanos tillsammans, vilket öppnat en möjlighet att nå majoritetsstöd i parlamentet utan att vara avhängiga av PSOE:s röster. För PSOE är det nämligen fortfarande omöjligt att på något vis stödja en regering under det konservativa partiets ledare Mariano Rajoy.

– Vi kommer varken stötta eller släppa fram en regering under Rajoy. Om han vill förhandla, kan han göra det med sina ideologiska gelikar, sa Antonio Hernando, PSOE:s talesperson i kongressen, i måndags.

Eftersom PP blivit största parti kommer Rajoy återigen tillfrågas om att bilda regering. Om han då gör samma sak som i december, nämligen tackar nej eftersom han inte anser sig kunna få tillräckligt med stöd i parlamentet, återstår att se. 1Resultatet kan bli att låsningen består och att ytterligare ett nyval väntar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Till vänster om Brexit

Trots att de inte hörts så mycket, finns även en vänsterrörelse som vill att Storbritannien lämnar EU på torsdag.

Fria Tidningen

Ingen upprättelse för Grenfells offer

Branden i hyreshuset Grenfell Tower i London tog 71 personers liv och lämnade hundratals bostadslösa. Fyra av fem familjer står fortfarande utan hem.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu