• Sebastian Lönnlöv har skrivit Hbtq – Böcker bortom normen och i vintras kom hans rapportbok från demensvården, Varje dag är en vårdskandal.
Fria Tidningen

”Hbtq-skildringar har alltid funnits”

Hallå där Sebastian Lönnlöv, författare och bibliotekarie, som skrivit boken Hbtq – Böcker bortom normen.


Vad är tanken med din bok?

– Tanken var att samla så mycket tips som möjligt om hbtq-böcker för att få personer som är intresserade att hitta dem, men även att underlätta för bibliotekarier som vill jobba med hbtq-litteratur.

Hur gick du till väga när du listade böcker?

– När jag började med boken hade jag redan en lista med böcker som fanns på min blogg. Genom bloggen fick jag också tips på böcker som saknades på listan. Sedan har jag fått söka i olika bibliotekskataloger, på bloggar och hos bokhandlare.

Varför är hbtq-litteratur viktigt?

– Litteraturen ska täcka in så många erfarenheter som möjligt. Saknas det erfarenheter finns det personer som inte har möjlighet att spegla sig och tänka sig in i olika erfarenheter. För mig är litteraturen till för att en kan se att andra känner samma som en själv, och att kunna leva sig in i känslor som en själv inte erfarit. Ju fler erfarenheter gällande kärleksrelationer och identiteter som finns i litteraturen desto bättre. Hbtq-skildringar har alltid funnits, men blivit allt vanligare i och med att hbtq-personer att fått större möjlighet att synas.

Hur mår då hbtq-litteraturen i Sverige?

– Den mår väldigt bra. Det är många aktiva författare som är intresserade av att få med hbtq-tematik i sina böcker. Tidigare var det en brist på böcker om att vara trans, men den här månaden kommer det tre böcker riktade till barn och ungdom om att vara trans. Att enbart kalla intresset kring hbtq-litteraturen för en trend är missvisande, det går istället att se en utveckling som pågått ganska länge.

Din bok är full av tips på bra böcker, om du bara får tipsa om tre, vilka blir det då?

– Abdellah Talas Ett arabiskt vemod, som är en självbiografiskt inspirerad, oerhört välskriven berättelse om uppväxt i Marocko, exil i Frankrike, kärlek och sexualitet. Samar Yasbeks En mörk strimma av ljus. Mörkt och starkt om makt, klass och kärlek i Syrien innan kriget. Maria Ramnehills aktuella Ett transfeministiskt manifest. Den ska jag börja läsa i dag och hoppas på skarpa analyser, blandat med visioner att skriva under på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Små förlag ger mångfald i barnböcker

Det är få svenska barnböcker som har en huvudperson med mörk hudfärg. Vaktel förlag är ett litet förlag som vill bättra på representationen. Deras första barnbok är skriven av Kristina Murray Brodin.

Fria Tidningen

”Ett tryggt val”

Frias kulturreporter Tobias Magnusson kommenterar Nobelpriset i litteratur till Patrick Modiano.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu