• Ur Sabelles röda klänning av Marina Michaelido-Kadi och Daniela Stamatiadi.
  • Ur Sabelles röda klänning av Marina Michaelido-Kadi och Daniela Stamatiadi.
  • Saras vingar av Lorenza Farina och Sonia M. L. Possentini.
  • Ur Flykten av Francesca Sanna.
  • Ur Flykten av Francesca Sanna.
  • Ur Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta.
  • Ur Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta.
  • Prickens resa av Maria Nilsson Thore.
Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.


Sabelles röda klänning

Årets Peter-Pan prisvinnare Sabelles röda klänning handlar om Sabelle, som måste lämna allt hon älskar och fly till ett annat land. Marina Michaelido-Kadi, en barnboksförfattare som är van att ta sig an svåra ämnen, skildrar galant upplevelsen ur barnets perspektiv. Illustrationerna är gjorda av Daniela Stamatiadi, en av de främsta illustratörerna i Grekland. Till en början svartvita med bara den röda klänningen i färg. I takt med att Sabelle känner gemenskap i det nya samhället blir färgerna kompletta.
Alexandra Pascalidou har översatt boken till svenska. I förordet skriver hon att hon hoppas att boken kan ge igenkänning hos barn som flytt eller förståelse hos andra som inte behövt fly. Det gör den. Den ger också små barn möjligheten att förstå att det finns hopp.

Flykten

Francesca Sanna började arbetet med boken på en flyktingförläggning i Italien. Därifrån har hon tagit med barnens berättelser och skrivit och illustrerat Flykten. Hon beskriver boken som ett collage av personliga berättelser som sällan får komma till tals. Att hon är grafisk designer syns väl i bilderna som effektfullt beskriver barnets känslor. Fokus ligger i själva resan som börjar med att kriget tar pappan. Förbi murar, vakter, mörka skogar och båtfärder tar mamman och barnen sig från kriget till något nytt och okänt. ”Hoppas att vi också ska hitta ett nytt hem, precis som flyttfåglarna”, säger barnet och berättarrösten i boken

Åka buss

Poetiskt men lättsamt och rytmiskt skildrar Henrik Wallnäs flykten från det välkända. Bussen skumpar fram med barnet och mamman genom länder, de tar båten över havet och hamnar i en stor sal. ”Med kala väggar och sängar av järn. Där fans ett bord och en ask med kritor”. Familjen reser vidare. Tryggheten och glädjen finns i nallekaninen som barnet kramar hårt i famnen. Också mötet med den nya platsen ges uppmärksamhet i boken. Hoppet och nyfikenheten som finns hos barnet lyfts fram i Matilda Rutas finurliga illustrationer.

Prickens resa

Pixieboken Prickens resa av den välkända barnboksförfattaren Maria Nilsson Thore från 2011, ges i år ut som inbunden bilderbok av En bok för alla. Den gör sig bra i det större formatet och beskriver hur ett uppbrott kan se ut ur det yngsta barnets perspektiv. Pricken lämnar geparden Petras päls och ger sig ut. Det är både ett språkligt äventyr med lustfyllda verser och en lång resa som väntar. Till en börja möter Pricken entusiastiskt nya vänner, platser och lekar, efter ett tag kommer otrygghet och längtan över Pricken.

Malala orden är hennes vapen

Malala ­– orden är hennes vapen kom ut 2014, men tål att tipsas om igen. Den berättar historien om fredspristagaren Malala Yousafzai, som när hon var 11 år började blogga om talibanernas övertag i Swatdalen. ”Att lämna sitt hem var som att lämna sitt hjärta” skriver Malala när familjen tillfälligt flyr från Pakistan. Malala fortsätter sin kamp genom att skriva och prata om rätten till utbildning. En dag när hon är på väg till skolan skjuts hon av en taliban. Men hon överlever och bara några månader senare talar hon i FN om alla de barn i världen som inte får gå i skolan. Barnkonventionen löper som en röd tråd genom boken. Allt från Pakistans historia till hur talibanernas regler påverkar barnens kläder och skolgång hinns med på vägen. Kollagen är färgsprakande och bland illustrationerna skymtas verkliga foton och tidningsklipp. Inspirerande för alla unga kämpar!

Saras vingar

En rödhake berättar historien om ett av alla de judiska barn som blev skickade till koncentrationsläger under Andra världskriget. Den sitter på muren och iakttar tåget som anländer. Vagnarna slås upp med ett skräll, människor ställs upp på led. Bland dem upptäcker fågeln Sara, med sin blåa klänning och sitt blåa hårband som mamma sytt åt henne. Rödhaken bestämmer sig för att inte lämna Sara ensam. Den tröstar och finns där när mamman och allting runtomkring Sara försvinner. Boken tar upp frågor om identitet, solidaritet och jämlikhet. En historiebok om och för barn som behandlar det mörkaste ämne på ett lättillgängligt och gripande sätt. Förlaget har utarbetat en lärarhendledning med frågor som går att diskutera med barnen.

Fakta: 

Sabelles röda klänning
Författare: Marina Michaelido-Kadi
Illustratör: Daniela Stamatiadi
Förlag: Mirando bok
Ca 3–6 år

Flykten 
Författare och illustratör: Francesca Sanna
Förlag: Rabén & Sjögren
Ca 3–6 år

Åka buss
Författare: Henrik Wallnäs
Illustratör: Matilda Ruta
Förlag: Natur & kultur
3–6 år

Prickens resa
Författare och illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: En bok för alla
0–3 år

Malala – Orden är hennes vapen
Författare: Karen Leggett Abouraya 
Illustratör: L.C. Wheatley 
Förlag: Förlaget Hjulet
Ca 8–14 år

Saras vingar
Författare: Lorenza Farina
Illustratör: Sonia M. L. Possentini
Förlag: Atrium Förlag
Ca 6–12 år

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu