Landets Fria

”Makers kastar sig dödsföraktande in i saker”

Anette Therén är humanisten som hittade hem bland tekniknördar, 3D-skrivare, lödkolvar och micro controllers. Den viktigaste egenskapen för en maker tycker hon är att våga prova även om det blir fel.

I Linköping finns sedan ett år tillbaka Makerslink som drivs av en ideell förening. Hit kan intresserade av teknik, konst, innovation och hantverk komma fyra kvällar i veckan. Här är pennan och saxen lika viktiga verktyg som såg och programmering.

– Jag har alltid varit intresserad av delningskultur och hur vi kan lära oss tillsammans, vilket är grunden i ett makerspace. Men jag har ingen teknisk bakgrund som många andra engagerade makers, säger Anette Therén, styrelse-ledamot i Makerslink.

Makerslink har en uttalad vision att bredda målgruppen som söker sig dit.

– Med en lite fluffigare bakgrund som jag har kan det ibland vara lite svårt att ta plats i en mer fyrkantig teknisk värld. Men det är just mötet mellan de konstnärliga och konstruktörerna som är spännande.

Därför jobbar Anette Théren på olika sätt med att öppna Makerslink, bjuda in och låta fler testa att vara en maker. Ett av sätten är att använda sig av de workshops som nätverket Makertjej tagit fram. Ibland håller hon dem för blandade grupper och ibland för enbart tjejer.

– De är enkla att genomföra och oftast de mest populära.

Anette Therén gick själv på en Makertjej-workshop förra våren. Då fick hon för första gången testa att löda – fyra veckor senare höll hon i en lödningsworkshop.

– Det var egentligen inte alls meningen, men alla andra makers fick förhinder.

Inget konstigt med det utan snarare typiskt för gör det själv-andan i makerkulturen, att den som kan lite mer delar med sig och sedan lär sig andra makers tillsammans.

– Makers kastar sig dödsföraktande in i saker. Det är viktigt att våga misslyckas.

Fortfarande är det fler killar än tjejer som besöker Makerslink, men Anette Therén menar att de är på god väg att bryta gamla mönster. Förutom prova på-workshops för målgrupper som inte vanligtvis hänger i lokalerna förs en aktiv interndiskussion.

– Vi pratar om hur vi kan bryta upp-delningar i spacet, att olika personer och aktiviteter ska få ta lika stor plats och också hur de kan mötas.

Den största behållningen som Anette Therén upplever med att bredda makerkulturen är att få se den gnista som tänds hos personer som inte tidigare vågat prova att konstruera något själv.

– Många föreställer sig att det inte är något för dem. Men när jag håller en workshop för ett gäng tjejer är det ofta så att jag nästan måste slita grejorna ifrån dem för att de inte kan sluta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De utmanar mansnormen i teknikvärlden

På ett makerspace kan du förverkliga dina idéer. Men varför lockar det mest killar? Det frågar sig nätveket Makertjej som vill bryta mansdominansen.

Landets Fria

”Ofta tar män mer plats”

Genom separatistiska workshops för tjejer och transpersoner vill nätverket Makertjej att fler ska upptäcka sitt teknikintresse.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu