• Johanna Linder visar utställningen Arkitekturlabb, där arkitekteleven Emma Molitor utgår från Österängens konsthall i sitt examensarbete och undersöker sambandet mellan samtidskonsten och arkitekturen bakom.
  • Det var fullsatt när Johanna Billing hade sin invigningsutställning i oktober förra året.
Landets Fria

Österängens konsthall skapar nya möten

Den fristående konsthallen på Österängen i Jönköping vill vara en gränsöverskridande mötesplats och ta tillvara kraften i lokalsamhället. Inspirationen kommer från de framgångsrika konsthallarna i förortsområdena Tensta och Botkyrka i Stockholm.

Österängens konsthall i Jönköping öppnade i oktober förra året och det blev en succé redan från starten med konstnären Johanna Billing, som ursprungligen kommer från staden och nu ställer ut runt om i världen.

Efterföljande utställningar har varit lika framgångsrika och tanken är att visa en fläkt av den internationella konstscenen för samtidskonst med foto, video och installationer. I anslutning till den stora datorfestivalen Dreamhack visades en utställning med digital konst, Konst i datorn som lockade många ungdomar, berättar initiativtagaren och verksamhetschefen Johanna Linder som också är journalist och en stark röst i P4:s Karlavagnen och media.

Hon drivs av ett brinnande engagemang att fånga upp människors frustrationer, tröttnade på kommunens tröghet när det gällde satsningen på en konsthall som saknas i staden, och tog saken i egna händer. Intresset var inte att ta miste på och snabbt blev Österängens konsthall Jönköpings största kulturförening med i dag nästan 200 medlemmar.

Bostadsbolaget Vätterhem är den huvudsakliga finansiären, kommunen har gått in med en liten del och Johanna Linder har lagt ner ett enormt arbete på att samla sponsorer från näringslivet, vilket var nödvändigt, samt väcka tron på att det går att förverkliga sina idéer – om man bara vågar, engagerar sig och går samman. Hon ifrågasatte behovet av att bygga nya kostsamma skrytbyggen i stadskärnan istället för att satsa på befintliga lokaler på platser utanför, där människor bor och vistas i sin vardag.

Johanna Linder är delvis bosatt på Österängen.

– Jag kommer från Gränna men känner mig mycket tryggare när jag går ut ensam på kvällen här, än i Gränna – där det är helt tomt.

När konsthallen anordnade barnteater var en man här med sin familj och det var första gången sen han kom till Sverige som han kunde slappna av och skratta, berättar hon.

– I media är man snabb på att rapportera om något negativt händer, men man speglar inte allt det positiva. Förorterna är en form av hembygd. Det är också viktigt att de som bor här kan känna en stolthet och har något att visa upp.

Österängens konsthall vill nå nya grupper och har en blandad publik. Hit kommer både de konstvana och dem som aldrig varit på en konsthall. Det är lätt för vem som helst att slinka in eftersom den ligger precis i anslutning till matmarknaden.

I konsthallen finns även en välbesökt bildverkstad för barn och språkkafé. Entrén är fri och alla verksamheter gratis.

– När det gäller vad och vilka verksamheter som byggs är det tyvärr fastighetsbolagen som styr det mesta i dag, inte ens politikerna kan bestämma så mycket längre. Därför är vi jättemåna om att detta ska vara en ickekommersiell yta.

Men att lägga ner så mycket ideellt arbete håller inte i längden.

– Vi har besökare och verksamheter hela året, så stödet behöver ökas om vi ska kunna fortsätta.

– Eftersom det mesta ska ske i projektform i dag verkar det vara lättare att få medel för tillfälliga endagsarrangemang än långsiktiga verksamheter. Men att arbeta med integration är inget ettårsprojekt – det handlar om tio, tjugo år för att få fram en uthållig verksamhet. Behovet har ju ökat ännu mer med alla nyanlända flyktingar.

Planerna på en ny tjusig konsthall i anslutning till nybyggnationerna i centrala Jönköping finns fortfarande. Vad tycker du om det?

– Det ena kanske inte utesluter det andra, men jag vill få politikerna att tänka om lite när det gäller byggsatsningar och proportionerna i stöd.

Utställningen Arkitekturlabb visas till och med 28 februari.

Fakta: 

Mer om konsthallen

Österängens konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Det är också en mötesplats och ett community center på Österängen i Jönköping. Konsthallen präglas av öppenhet, samarbete och mångfald och lyfter fram ung och urban konst och kultur.

Konsthallen spränger gränser, går utanför ramar och bryter normer. Den tillvaratar kraften och kompetensen i lokalsamhället och välkomnar samarbeten med en mångfald av konstnärer, föreningar, företag och organisationer.

Källa: www.osterangenskonsthall.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu