• Väntetiden på en förskoleplats kan variera mellan i genomsnitt 1 dag i Älvdalen och 90 dagar i Flen.
Landets Fria

Över hälften får förskoleplats i tid

I snitt 65 procent av de barn som väntar på att få börja på förskola får en plats senast det datum föräldrarna bett om, enligt siffror från SKL. I resten av fallen kan väntetiden variera mellan i genomsnitt 1 dag i Älvdalen och 90 dagar i Flen.

Väntetiderna för barn som vill börja på förskola varierar. 25 kommuner erbjuder alla plats i önskad tid. Fem kommuner ger mindre än 20 procent av de som står i kö en plats som stämmer överens med önskat startdatum. Det visar statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

179 kommuner har svarat på hur stor andel sökande barn som erbjudits plats på förskolan samma dag som, eller tidigare än, det önskade datumet.

Öckerö kommun i Bohuslän som består av tio öar i Kattegatt har angivit lägst andel, 13 procent.

– Det skjuts ofta upp med en eller ett par veckor för att det ska funka med inskolningsperioderna, säger Kerstin Skiller, skolchef.

För dem som inte fått plats på önskat datum är väntetiden i genomsnitt 12 dagar.

– Vi har lyckats erbjuda alla plats utan längre väntan. Vi får se hur det blir nu när vårdnadsbidraget avskaffas i februari, då vi haft en hög andel med det i vår kommun. Men hittills har det inte gett någon köeffekt, säger Robertho Zettergren (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Roberto Zettergren skulle gärna se att några av förskolorna fick fler barn. Under 2016 planerar Öckerö kommun att stänga den minsta förskolan där det i dagsläget endast går två barn.

Flen är den kommun som hamnar näst längst ner i statistiken.

– Det är många nyanlända hos oss som inte skriver i något startdatum och då registreras datumet samma dag de ansöker. Därför är det bara 18 procent som fått plats på önskat datum, säger Ingela S Isaksson, barnomsorgssekreterare.

Väntetiden för dem som inte fått plats på önskat datum är i genomsnitt 90 dagar, vilket är längst av de 176 kommuner som besvarat den frågan.

– Det stämmer, men vi håller alltid garantitiden på fyra månader, säger Ingela S Isaksson.

Antalet barn ökar i Flen och under 2015 har två nya avdelningar öppnats.

– Men vi tror att ökningen kommer att mattas av under det här året.

Lycksele är en av de 20-talet kommuner som ligger i topp med 100 procent platserbjudande som stämmer överens med föräldrarnas önskemål.

– Det har funnits en relativt god tillgång på förskoleplatser. Så länge föräldrarna ansöker i tid, och många ansöker så fort barnet är fött, då har vi kunnat ge plats snabbt, säger Anders Vestermark, handläggare.

Under våren stängde en förskola med en avdelning i Lycksele tätort. Men något överflöd av platser är det inte fråga om, enligt Anders Vestermark.

– Framåt vårkanten ser det ut att vara fullt på våra förskolor, säger han.

Fakta: 

Källa:Statistiken i artikeln är hämtad från SKL:s nationella projekt Kommuners kvalitet i korthet från 2015 där 234 kommuner rapporterar in data.

Antal barn i förskola: 603

Antal förskolor: 15

Antal fristående förskolor: 1

Antal barn i förskola: cirka 400

Antal förskolor: 9

Antal fristående förskolor: 5

Antal barn i förskola: 610

Antal förskolor: 12

Antal fristående förskolor: 6

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu