Moderaternas flyktingutspel – ett högerpopulistiskt frontalangrepp på välfärden | Fria.Nu
Per Björklund

Inledare


Inledare: Välfärden

  • Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill spela ut grupper mot varandra.
Fria Tidningen

Moderaternas flyktingutspel – ett högerpopulistiskt frontalangrepp på välfärden

Moderaternas utspel om begränsad välfärd för nyanlända handlar om klassisk högerpolitik insvept i högerpopulistisk retorik. I själva verket vill de försämra välfärden för alla, skriver Per Björklund.

”Begränsa välfärden för de med tillfälliga uppehållstillstånd”. Så löd rubriken på toppmoderaterna Anna Kinberg Batras och Ulf Kristerssons artikel på DN debatt på onsdagen. Och det var så deras utspel presenterades i medierna: som ett förslag som handlade om den pågående flyktingkrisen och de växande kostnaderna för asylmottagandet.

I själva verket handlar det om en fräck bluff. Den som läser bortom rubriken inser snart att moderaternas förslag handlar om allt annat än flyktingar. Det handlar om ett frontalangrepp mot välfärden.

De både moderaterna skriver om växande budgetunderskott och regeringens beslut att frångå principen om finansiering ”krona för krona” som ett hot mot svensk ekonomi. Istället vill man se stramare finanspolitik och bevarat överskottsmål, trots Sveriges rekordlåga statsskuld. Det kräver antingen skattehöjningar eller kraftiga utgiftsminskningar. Vilket tror ni välfärdshatarna i Moderaterna föredrar?

För att ”skapa utrymme för investeringar i skolan och integrationen krävs således besparingar”, hävdar de både moderaterna. Vi ska alltså skära ner på välfärden nu, för att magiskt få mer pengar att satsa på skolan i framtiden. Under tiden kan vi passa på att sänka skatterna med några miljarder till, eftersom vi ändå kommer att bli rikare i framtiden.

Ledsen, men vi har testat det här i bortåt 20 år nu. Vi går inte på det längre.

Först mot slutet av de både moderaternas debattartikel presenteras de impopulära förslagen om en ny karensdag efter 14 sjukdagar och återinförd bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. Samtidigt skriver de att ”fler åtgärder och bredare grepp” kan komma att behövas. Alltså ännu större nedskärningar och försämringar. Som naturligtvis inte har något alls med flyktingkrisen att göra.

I själva verket innehåller artikeln nästan inga förslag om exakt hur välfärden ska begränsas för flyktingar med tillfälligt uppehållstillstånd, trots att det är det rubriken utlovar. När han intervjuades om utspelet i P1 på onsdagen ville Ulf Kristersson inte heller precisera förslaget närmare. ”Vi vill i första hand väcka en diskussion om hur man tar sig in i de svenska välfärdssystemen”, förklarade han istället.

Så vad är det verkliga syftet med Moderaternas utspel? Naturligtvis att plocka poäng hos en invandringskritisk opinion, samtidigt som man vill avleda uppmärksamheten från partiets urgamla välfärdsfientliga agenda genom att spela ut svenska medborgare mot nyanlända flyktingar. Försämringarna av välfärden ska gälla alla. Men förhoppningen är att de lättare ska accepteras av majoriteten så länge det finns en svagare, mer utsatt grupp som drabbas ännu hårdare.

Det är klassisk högerpolitik insvept i en ovanligt motbjudande högerpopulistisk retorik.

Vi är många som genomskådar den. Men är vi tillräckligt många? Att statsministern Stefan Löfven snabbt förklarade sig villig att diskutera Moderaternas förslag – samtidigt som de sågades av framträdande socialdemokrater på sociala medier – bådar inte gott.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu