• Alice Sanyu, konsult i klimatanpassning, inspekterar kaffebönor i Kasese, västra Uganda.
Fria Tidningen

Bananer kan rädda kaffeodlare i Uganda

Klimatförändringarna gör det svårare att odla kaffe i Uganda – landets viktigaste exportvara. Men nu har allt fler odlare upptäckt att lösningen på problemet kan vara att odla kaffebönorna tillsammans med bananplantor.

Småodlare i Uganda har i allt högre grad börjat plantera kaffe och bananer tillsammans och nu visar en studie från International Institute of Tropical Agriculture, IITA, att dessa odlare har kunnat öka sina inkomster med 50 procent jämfört med de odlare som bara satsar på en av de två grödorna.

Studien bygger på en granskning av 30 olika distrikt i landet och slutsatsen är att inkomsterna från kaffeodlingarna är kvar på samma nivå som tidigare – samtidigt som odlarna även börjat tjäna pengar på sina bananer.

Piet Van Asten, agronom vid IITA i Kampala, berättar att odlare av kaffesorten arabica i regionen runt Mount Elgon som även odlar bananer tjänar ungefär dubbelt så mycket per hektar som om de bara hade satsat på en av grödorna. Även odlare av kaffesorten robusta i södra och sydvästra Uganda har ökat sina förtjänster när de även satsat på bananer.

Piet Van Asten menar att de mixade plantagerna även kan hjälpa småodlarna att hantera klimatförändringarna. Genomsnittstemperaturen i Uganda väntas stiga med två grader under kommande decennier. Tillsammans med en mer opålitlig nederbörd kommer detta att slå hårt mot landets kaffeodlingar.

Kaffeodlingarna står för en femtedel av landets exportinkomster och utgör den viktigaste inkomstkällan för mängder av småodlare i landet. Men både robusta- och arabicabönan är beroende av ett mildare tropiskt klimat som vanligtvis återfinns på över 1 400 meter över havsnivån. Om inget görs finns det en risk att alla kaffeodlingar på lägre höjd än 1 300 meter kommer att slås ut, och även mellan denna höjd och upp till 1 700 meter över havet kommer kaffeodlarna att drabbas av svåra problem.

I det sammanhanget kan blandade kaffe- och bananodlingar vara ett lovande alternativ. Skuggan från de högre bananplantorna kan nämligen sänka temperaturerna runt kaffeodlingarna med två grader eller mer. Samtidigt kan rötterna till bananplantorna och deras kompost förhindra jorderosion i Ugandas bergiga terräng. Forskarna påpekar också att plantorna lagrar utsläpp av koldioxid.

Bananer är en viktig basföda i Uganda, och ingen annanstans i världen äter befolkningen lika mycket av frukten. Bananer har dessutom den fördelen att de kan skördas året om, vilket ger odlare möjligheten till en mindre men mer frekvent inkomstkälla än kaffet, som bara skördas två gånger om året.

Nicholas Muhangu kombinerar att odla kaffe och bananer på sin odlingsmark vid Mount Elgon i östra Uganda, och han menar att det gett honom en klar fördel.

– Kaffet är en viktig inkomstkälla i detta område, det är vårt guld. Samtidigt är bananer lika viktiga som livsmedel. Det är den enda livsmedelsgröda som trivs bra i detta område, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fiskekris i Uganda

Klimatförändringarna orsakar stora problem för Ugandas fiskare.

Fria Tidningen

Tusentals i massaktion mot kolgruvor

Under parollen Ende Gelände (”Hit, men inte längre”) protesterade tusentals klimataktivister för tredje året i rad mot brunkolsbrytningen i tyska Rhenlandet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu