• ”Man skiter i oss fullständigt”, säger Sven Aivert, som ville besöka Mall of Scandinavias övre plan, men fick vända.
  • Trots att Mall of Scandinavia följer byggreglerna för tillgänglighet är hissarna för små.
Stockholms Fria

Nyöppnade gallerian stänger permobilburna ute

Större delen av nyöppnade Mall of Scandinavia i Solna kan inte besökas av personer i stora permobiler. Hissarna är helt enkelt för små. ”Man skiter i oss fullständigt”, säger Sven Aivert, som fick vända.

I veckan tänkte Sven Aivert besöka Solnas nya galleria Mall of Scandinavia. Han använder en sexhjulssdriven permobil och förflyttar sig tillsammans med en ledsagare, eftersom han är blind. När de skulle röra sig vidare från gallerians entréplan till de andra två våningarna upptäckte de att hissarna var för små.

– Jag blev förbannad rent ut sagt. Stället är helt nybyggt och vi ska inte kunna komma in. Det är för jävligt! säger Sven Aivert.

Hans permobil inklusive vårdare kräver att hissen är 1,85 meter lång. Men Mall of Scandinavias hissar är bara 1,40 meter. Även maxvikten 400 kilo är för låg för Sven Aivert med permobil och ledsagare tillsammans.

– Man börjar bli van, men man blir ändå lika förbinnad varje gång, säger han.

Gallerians centrumchef Lena Rune beklagar att Sven Aivert fått vända.

– För oss är det oerhört viktigt att Mall of Scandinavia är tillgängligt för alla. För att försäkra oss om att så är fallet har vi jobbat med tillgänglighetsfrågor tillsammans med certifierade kontrollanter och haft löpande kontakt med Solna Funktionshinderråd. Hissarnas mått följer svensk bygglagstiftning.

De måtten räcker uppenbarligen inte för alla. Hur ser du på det?

– Vi har följt de rekommendationer vi har fått, men vi tar naturligtvis till oss av kritiken och vi välkomnar att den här personen tar kontakt med oss för att se över det specifika fallet. Vi har till exempel rullstolar till låns i vårt servicecenter och ser gärna över alternativa vägar genom centrumet.

Ingen bra lösning, menar Sven
Aivert:

– Man byter inte bara en rullstol mot en annan hur som helst. Varje rullstol vi annvänder är helt anpassad efter var och en av oss. Gående byter ju inte ben bara för att man kommer in i en galleria. Och hur skall man som besökare över huvud taget veta var det finns en lånestol?

Sveriges byggregler när det gäller tillgänglighet grundas på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Där står bland annat att funktionsnedsatta ska ha tillgång på lika villkor som andra till de för allmänheten tillgängliga byggnaderna i samhället.

– Det är tomma ord. Man ger oss fagra löften men det är inget annat, säger Sven Aivert.

FN-konventionen preciseras av Boverkets byggregler, där det står att 1,4 meter räcker för att hissar ska vara tillgängliga för alla.

Ewa Krynicka Storskog är arkitekt på myndigheten:

– Reglerna är en avvägning. Boverkets föreskrifter innehåller endast minimikrav, man kan alltid bygga bättre, säger hon.

Och det är knappast så att alla gallerior väljer minimimåttet. Nacka Forum, till exempel, hör till galleriorna som Sven Aivert kan besöka.

Kanske kommer de att bli fler i framtiden. Boverket ser nämligen över byggreglerna, berättar Ewa Krynicka Storskog.

– Just nu pågår ett projekt som Boverket initierat och driver, som handlar om harmonisering av byggregler när det gäller tillgänglighet, mellan de nordiska länderna. Som en del i projektet pågår en rullstolsstudie där vi bland annat tittar på vilka rullstolar finns, hur och var de används, vad de har för vändcirklar och även nytt inom rullstolar.

Kan vi förvänta oss större hissar?

– Det finns inget resultat klart ännu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu