• Thea Åslund är en av fjorton musiker i Världens band.
  • På lördag uppträder Världens band på Planetafestivalen. De är även aktuell med skivan Transglobal roots fusion.
Göteborgs Fria

Världens band tar genväg till våra hjärtan

Femton personer från tre olika kontinenter utgör Världens band, som vill spränga kulturella gränser med sin musik. På lördag spelar de på Planetafestivalen.

Världens band är precis vad det låter som, nämligen en konstellation av musiker från olika delar av världen. Projektet tog fart för tre år sedan då medlemmar från Kolonien bjöd in musiker från Indien, England, Frankrike, Senegal och Tunisien, för att under några intensiva veckor utforska varandras musiktraditioner och skapa musik tillsammans.

Förra veckan släpptes debutalbumet Transglobal roots fusion – ett album där influenser från olika delar av världen sys ihop utan att det känns tillkämpat. Här förenas indisk sång och galicisk säckpipa med senegalesisk kora, vilket skapar en inbjudande mix av olika musiktraditioner.

– Skivan blev precis lika bra som vi ville att den skulle bli. Jag känner mig väldigt nöjd med resultatet, säger Thea Åslund, som spelar fiol i bandet.

Samarbetet bygger på att medlemmarna lär varandra traditionella och egenskrivna låtar som sedan arrangeras och influeras av alla i gruppen. Arbetet med skivan har tagit ett år och processen har bestått av att vi skickat filer till varandra fram och tillbaka för att få ihop helheten.

– Det kan röra sig om att grunden till en låt spelades in på Köpstadsö för att sedan skickas till England via satellit. Där lades melodin på för att sedan skicka filerna vidare till Indien där sång och percussion lades till, säger Thea Åslund.

En tanke med Världens band är att stimulera samtal som rör likheter och relationer mellan olika kulturer, och genom sin musik utmana rasism och fördomar.

– Ett av våra huvudmål är att skapa samtal om integration och mångfald, och förutom att vi pratar om dessa frågor inom bandet berör vi dessa frågor i mellansnack i våra konserter och i workshops som vi arrangerar.

Ni beskriver er musik som världsmusik. Vad är världsmusik för er?

– Det är folkmusik som inte nödvändigtvis behöver spelas på ett traditionellt sätt, enligt en gammal tradition. Traditioner och kultur är ständigt levande begrepp, så för oss är det viktigt att våga mixa olika uttryck för att skapa en multikulti-värld som vi vill vara i.

I samband med releasen av Transglobal roots fusion inledde Världens band en omfattande turné som på lördag når fram till Göteborg och Planetafestivalen.

– Det ska bli kul att spela i Göteborg, som är hemmaplan för många av oss i bandet.

Ni har tidigare spelat en hel del utomlands. Vad får ni fått för reaktioner där?

– Många brukar säga att budskapet går fram. Inte enbart genom våra texter, utan att musiken lika mycket går rakt till hjärtat utan omvägar via hjärnan. Det är fint att musik kan vara ett gemensamt språk som förstås av människor oavsett var de kommer ifrån, säger Thea Åslund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu