Stockholms Fria

'Man borde krama mer på de hemlösa under vintern'

På anslagstavlorna i mataffärerna i Bagarmossen har någon satt upp lappar med texten: 'Hej, vi är några uteliggare som vill köpa yllekläder, om du har några ring oss på nummer...'. Vi ringde upp och träffade Sara,18, Anne Maria, 18, och David, 36 år.

- Ylle är det allra bästa materialet, det finns inget varmare, säger Sara. Många hemlösa vet inte hur de ska klä sig varmt, de går runt i polyesterkläder och fryser.

Sara, Anne Maria och David vill samla in så mycket yllekläder som möjligt och sedan dela ut dem till andra hemlösa.

De tre bor i en kåta i Nackareservatet. Kåtan är byggd av trädgrenar och en presenning, för att hålla kylan borta har de en eldstad och djurhudar ligger på marken.

När de inte bor i skogen bor de i en liten lastbil, eller 'lite varstans', som de uttrycker sig. De försörjer sig genom att plocka skrot ur containrar som de sedan säljer till skrot-upplag. Ingen av dem tar emot några bidrag.

Anne Maria, Sara och David kallar sig för en klan eller en kombifamilj, och de lever polygamt.

- Vi är tre personer som lever tillsammans efter samma regler och vi har vår egen vision om hur livet ska levas, säger Sara.

Hon berättar att deras klan är baserad på gemensamt arbete och gemensam föda, inte sexuell attraktion eller förälskelse.

- Vi tror inte på den monogama relationen, den är ett desperat försök att hitta en enda människa som har alla de bitar man saknar i sin egen själ.

Den energi som skulle ha kunnat gå till politiskt arbete går i stället till att försöka få privatlivet att fungera, menar hon.

Saras, Anne Marias och Davids politiska arbete sker genom deras förening 'Den Amazonska Valkyrian', som är vad de kallar en jordmoderkrigarförening.

- Vi skapar ett alternativ för människor som förlorat sin tro på den sociala form som mainstreamsamhället kräver, säger Sara.

Alla människor klarar inte att vara bofasta och ha ett nio till fem- jobb, menar hon, och då är det lätt att hamna utanför systemet, utan bostad och jobb.

Sara tycker att samhället skulle kunna göra mycket mer för hemlösa, till exempel ställa ut vagnar där folk skulle kunna bo gratis.

- Och man borde krama lite mer på de hemlösa under vintern, som är deras tuffaste tid.

Johanna Norrbo

Fotnot: I tisdags hade Sara och David sex på Sergels torg. De ville åskådliggöra att även hemlösa behöver en plats att ha sex på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Framtid kan vara annat än jobb"

Som en motvikt till de företag som visade upp sig på Södertörns högskola anordnade Södertörns anarkistiska sammanslutning alternativa framtidsdagar.

Stockholms Fria

Mondos kafé för hemlösa har öppnats

I måndags invigdes det nya kaféet för hemlösa i Medborgarhuset, en vecka försenat. Potatis- och purjolökssoppa, läsk och kaffe serverades gratis till gästerna. Det är nöjes-bolaget Mondo, som till vardags sysslar med konserter och klubbar, som står bakom satsningen.

Stockholms Fria

Mondo har öppnat kafé för hemlösa

I måndags invigdes det nya kaféet för hemlösa i Medborgarhuset, en vecka försenat. Potatis- och purjolökssoppa, läsk och kaffe serverades gratis till gästerna. Det är nöjesbolaget Mondo, som till vardags sysslar med konserter och klubbar, som står bakom satsningen.

Stockholms Fria

Boende protesterar mot bredare motorväg

Väg E18 i norra Stockholm behöver breddas. Långa köer, buller och trafikstockningar är några av problemen. Så långt är alla överens, men hur vägen ska byggas ut har skapat en konflikt. I torsdags lämnade en kommitté bestående av bland andra vänsterpartiet in protestlistor till miljöministern.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu