• Utsikten från STFs fjällstuga Tärnasjö.
  • Jenny Engström, Svenska turistföreningen.
Fria.Nu

Stort engagemang för Kungsleden

För drygt ett år sedan drog Svenska turistföreningen igång kampanjen Stötta Kungsleden. Syftet är att samla in pengar för att underhålla stugorna längs med leden.

Kungsleden påbörjades av Svenska turistföreningen i början av 1900-talet. I dag har föreningen 16 stugplatser längs leden, som alla är i behov av renovering. 2,5 miljoner kronor har hittills samlats in med hjälp av kampanjen Stötta Kungsleden och pengarna går oavkortat till stugplatserna längs leden.

– Människors engagemang i leden är helt enormt. Det är fantastiskt att den här leden väcker så många känslor, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig Svenska turistföreningen.

En av föreningens hjärtefrågor är just de svenska vandringslederna och Kungsleden fick i och med kampanjen bli symbolen för frågorna kring vem som tar hand om vandringslederna. Naturvårdsverket och länsstyrelserna har som uppdrag att sköta säkerheten på alla leder och att det är framkomligt.

– Naturvårdsverket har inte tillräckligt med medel för att kunna rusta det där lilla extra på leden, men de kan söka om pengar som kommit in i och med kampanjen. Det kan vara allt från att laga trasiga spänger som man går på till att rusta upp vindskydden eller sätta ut ett extra dass. Alla gånger handlar det inte om sådant som rör just säkerheten, men sådant som gör leden ännu härligare.

Läs mer på http://www.stottakungsleden.se/

Fakta: 

Vandra längs vackra Kungsleden

Vill du vandra i fjällmiljö är den drygt 400 kilometer långa Kungsleden något för dig. Leden uppe i norra Sverige sträcker sig mellan Abisko och Hemavan och tar dig genom ett sagolandskap med färgsprakande dalgångar, förbi bergstoppar och skummande forsar.

Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs och Hemavan är alla platser där du kan börja och sluta din vandring. Den mest vandrade sträckan är den mellan Abisko och Nikkaluokta, som även är den mest alpina delen av leden. Vill du uppleva vacker fjällbjörkskog ska du ta dig söder om Kvikkjokk. Sträckan mellan Saltoluokta och Kvikkjokk växlar mellan kalfjällets platåer och gränslandet mellan skog och fjäll. Den sydligaste delen av leden sträcker sig mellan Ammarnäs och Hemavan och där blandas milslånga vyer med dalgångar. På http://www.svenskaturistforeningen.se/kungsleden hittar du mer information om Kungsleden och de enskilda etapperna. På samma sida hittar du även tips på bra utrustning att ta med på dina vandringar!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Utforska naturen i sommar

Intervju

Fria guidar guidar dig till några av de vackraste platserna för både enklare promenader och längre turer.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu