Debatt


Videdalsskolans antirasistiska elevgrupp och Ungdom mot rasism Malmö
  • Videdalsskolans antirasistiska elevgrupp protesterar mot rasismen i skolan genom att ordna en elevmarsch i Malmö.
Skånes Fria

Alla har rätt till en antirasistisk skolgång

Skolan är den viktigaste platsen i ungdomars vardag och präglar våra liv enormt mycket. Vi har både en rätt och en skyldighet att vara där, och delar platsen med andra elever, lärare, rektorer, kuratorer och annan skolpersonal. Därför är det viktigt att det är en plats där vi kan känna oss trygga – oavsett var vi är födda, vilken hudfärg eller religion vi har, eller vad vi heter. Sjävklart ska ingen heller bli diskriminerad eller mobbad på grund av sin sexuella läggning, sitt kön, könsidentitet, könsuttryck, eller funktionaliet.

Vi kommer till skolan med olika utgångspunkter och förutsättningar, och en stor del av skolans arbete handlar om att vi ska lära oss förstå, acceptera och stärka varandra.

Tyvärr är rasism och fördomar något som präglar hela det svenska samhället, och skolan är inget undantag. Det kan ta sig uttryck i dåliga skämt, en hård jargong och direkta kränkningar, både från andra elever och skolpersonal. Vad som accepteras i tystnad av personalen är det som sätter standarden för vad elever får säga till varandra. Ofta väljer lärare och rektorer att blunda för att slippa hantera det i en stressig vardag och för varje gång blir det lite mer accepterat bland eleverna att prata så.

Men rasismen kommer också från strukturen, från systemet. Det kan handla om svenska elever som utan förklaring sätts i svenska som andraspråk på grund av sitt namn, hudfärg eller föräldrarnas ursprung. Om lärare som frågar elever som inte är vita var de kommer ifrån egentligen, och om rasism och fördomar i läroböcker som sprids som en sanning, utan att ifrågasättas.

Förra året granskade Ungdom mot rasism och Malmö mot diskriminering 21 Malmöskolors likabehandlingsplaner i rapporten Show me the plan. Av dessa 21 skolor, klarade endast två att leva upp till lagens krav om en godkänd likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Att 19 av 21 skolor inte ens på pappret klarar av att planera för arbetet att skapa en trygg miljö för oss elever får vi inte acceptera. Skolorna behöver få det stöd och de resurser som krävs för arbetet och vi elever har rätt att få vara med och påverka i processen. Men även elever måste få utbildning i frågor om rasism och annan diskriminering så att fler lämnar skolan med en förståelse för hur mänskliga rättigheter och alla människors lika värde ska ta sig uttryck i praktiken och i vår vardag och verktygen att själva komma ut i samhället och påverka till det bättre.

För att visa Malmös och Sveriges politiker, rektorer och skolpersonal att detta är frågor som behöver tas på allvar, som påverkar oss elever varje dag, bjuder vi, tillsammans med flera andra organisationer i Malmö, nu in alla Malmös elever, och andra ungdomar och vuxna som stöttar oss, att delta i en elevmarsch för allas rätt till en antirasistisk skolgång.

Den 8 juni klockan 16 går vi från Möllevångstorget med trummor och tutor, för att avsluta med tal och musik på Gustaf Adolfs Torg. Följ med oss och bjud in dina vänner – vi kräver en antirasistisk skolgång!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu