• Roks har omkring 120 medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld, samt åt kvinnor i lesbiska relationer.
Fria Tidningen

Högre krav på finansiering slår mot kvinnojourer

Allt fler kvinnojourer i landet anser att kraven från kommunerna ökar. I Nynäshamn tvingas kvinnojouren nu läggas ner. ”Det var väldigt många krav förbundna med att vi skulle få pengar, som vi inte kunde leva upp till”, säger Maj-Lis Perhans, ordförande.

Kvinnojouren i Nynäshamn har funnits i nio år och tillhör riksorganisationen Roks. Under åren har man bedrivit stödverksamhet för hundratals våldsutsatta kvinnor, bland annat genom stödsamtal och andra stödinsatser som hjälp vid rättegångar och kontakt med polisen. Maj-Lis Perhans säger att man som engagerad i en kvinnojour får lägga ner mycket tid på det administrativa arbetet.

– När man sitter på en kvinnojour handlar väldigt mycket av arbetet om att söka finansiering, man blir lite av en expert på det.

I Nynäshamn beslutar kommunen om finansiering och verksamhetsstöd för ett år i taget och stödet har tidigare finansierat en deltidstjänst på kvinnojouren, en verksamhet som i övrigt drivs helt ideellt.

I mars i år beslutade socialnämnden att bevilja fortsatt stöd för 2015, men eftersom jouren upplevde att kommunens motkrav var omöjliga att leva upp till har man nu beslutat sig för att lägga ner verksamheten. Bland annat innebar kraven att kvinnojouren skulle erbjuda utökad jour, juristservice och att man skulle fånga upp fler kvinnor som i dagsläget inte nås. Något som inte är möjligt med enbart en deltidstjänst och det ideella arbetet som bedrivs, menar Maj-Lis Perhans.

– Man kan säga att styrelsens energi är förbrukad och det var ingen som längre mäktade med att slåss med kommunen. Vi har inte upplevt någon feedback alls utan mer ett ifrågasättande, säger hon och fortsätter:

– Det är jättejobbigt för kvinnorna nu när vi har sagt att vi måste dra ner på verksamheten – de har varit jätteledsna och suttit och gråtit här på jouren.

Men kvinnojouren i Nynäshamn är inte ensam om att stöta på patrull från kommunen, enligt riksorganisationen Roks. Deras verksamhetsstatistik för 2014 visar att 4 av 5 jourer anser att kraven från kommunerna för finansiering har ökat.

– Det våra jourer behöver mer än något annat är långsiktig och självständig finansiering. Det är alla kvinnor, tjejer och barn som utsätts för mäns våld som får ta konsekvensen av att kommunen väljer att inte finansiera kvinnojouren i Nynäshamn, säger Roks ordförande Karin Svensson i ett uttalande.

Men organisationen Unizon som också organiserar flera kvinno- och tjejjourer i landet känner inte igen kritiken att kommunerna skulle ställa för höga krav på jourerna.

– Jag tror att jourernas egna krav oftast är ännu högre ställda än kommunernas. Våldsutsatta kvinnor och barn har rätt till stöd och skydd av hög kvalitet och det erbjuder våra jourer, säger pressekreteraren Emma Söderström.

Hon säger att det verkar ha blivit ett missförstånd att Unizon nu planerar att starta upp en ny kvinnojour i Nynäshamn till hösten. Det som har hänt är att en ny styrelse har startat som vill fortsätta driva kvinnojouren vidare i Nynäshamn.

– Vi startar inte jourer utan de får söka medlemskap i det riksförbund som de väljer. Jag har hört rykten om att den här nya jouren kommer att söka medlemskap i Unizon men det kan vi inte säga någonting om förrän de är antagna och nästa tillfälle som jourer kan söka medlemskap är till hösten.

Enligt socialnämndens ordförande i Nynäshamn, Ola Hägg (S), kommer kommunen att fortsätta finansiera verksamheten men hur stort beloppet kommer att bli är inte klart än, säger han. Den diskussionen för de med den nya styrelsen.

– Vi ska träffas och tillsammans ta reda på vilka områden som vi ska samarbeta kring i den insatskedja som finns för våld i nära relationer, skriver han i ett mejl till Fria Tidningen.

Oppositionsrådet Mirre Malm (V) har kritiserat kommunens hantering av frågan och säger i ett uttalande till Nynäshamnsposten att hon tycker att det är beklagligt att nuvarande jour läggs ner.

– Det är ett stort misslyckande att kommunen inte har haft bättre dialog med Roks och jag tycker att man har osynliggjort den stora insats som kvinnojouren har gjort.

Maj-Lis Perhans hoppas nu att den nya jouren får bättre stöd och att kommunen inser värdet av det arbete som kvinnojourerna utför.

– Man måste se att en kvinnojour gör väldigt mycket jobb för kommunen. Om de skulle göra samma insats själva så skulle det bli väldigt dyrt för dem och de skulle behöva lägga mycket pengar på att anställa folk. Det är synd att det inte uppskattas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu