• Stressen gör att många biståndshandläggare har värk, spänningshuvudvärk och sömnstördningar. Flera handläggare upplever också att de inte kan utföra ett rättssäkert arbete, enligt Visions rapport som släpps i morgon, tisdag.

6 av 10 biståndshandläggare funderar på att sluta

Bristande arbetsmiljö gör att 6 av 10 biståndshandläggare i Göteborg funderar på att byta jobb. Det visar en ännu opublicerad kartläggning från Vision som GFT har läst.

“Jag har ångest över att gå till jobbet och jag vet inte hur länge jag kommer att vara kvar.”

”Vi uppmuntras även att "arbeta mer effektivt" och "tänka på ekonomin", vilket vi inte kan göra i högre grad än vi redan gör. Detta blir ej en rimlig arbetssituation!”

“/v/i får ingen handledning. Vår enhetschef är oftast upptagen i möten och har ingen möjlighet att diskutera ärenden, för övrigt är vår enhetschef f.n. sjukskriven för stress och vi har ännu mindre möjlighet till att diskutera ärenden.”

”Deltidssjukskriven för utmattningssyndrom och min frånvaro täcks inte upp.”   

Det är några av vittnesmålen som biståndshandläggare inom äldreomsorgen i Göteborg berättat för fackförbundet Vision Göteborg. Inom Göteborgs stad arbetar ungefär 140 biståndshandläggare som har hand om äldreomsorgsplaceringar, 40 procent av dem har deltagit i fackförbundet Visions enkät. Av de som deltagit svarar 6 av 10 att de funderar på att byta jobb.

Stressen gör att många har värk, spänningshuvudvärk och sömnstördningar. En del lider också av oro, ångest och magproblem, skriver Vision i rapporten som GFT har tagit del av och som släpps i morgon, tisdag. Flera handläggare upplever också att de inte kan utföra ett rättssäkert arbete, och att arbetet inte alltid utförs utifrån individens bästa.

Hur många ärenden varje handläggare har varierar stort, mellan 24-239. I snitt har handläggarna 141 ärenden per person. Vision tolkar resultatet som att det höga ärendeantalet i kombination med bristande arbetsledning är den huvudsakliga anledningen till situationen. Endast 56 procent av handläggarna upplever att de ligger i fas med journalföreningen.                                    

“Att hela tiden ligga efter med arbetet, att vara orolig över att man ska glömma bort att journalföra allt och vetskapen om att det kan drabba omsorgstagarna ökar stressnivån” skriver Vision i rapporten.

Politikerna i Göteborgs stad har belsutat om strategiplanen “Attraktiv hemtjänst”, som presenterades i januari. Strategins syfte är bland annat att öka brukarnas inflytande, och ett led i det är att biståndshandläggarna ska göra tätare uppföljningar av sina beslut. Vision Göteborg är positiva till ”Attraktiv hemtjänst” men menar att arbetsmiljön inom äldreomsorgen måste förbättras för att strategin ska kunna bli verklighet.

–  Ska biståndshandläggarna utföra tätare uppföljningar krävs det att personalstyrkan ökar, säger Marcus Gustavsson som är ordförande för Vision Göteborg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu