• Första majdemonstrationer runt om i hela Skåne på fredag.
Skånes Fria

Första maj i Skåne

Undrar du var det går att demonstrera och fira första maj i Skåne? Se vår guide för tips och inspiration!

Malmö

Vänsterpartiet Malmös paroll i årets demonstration är ”Rätt till arbete, tid att leva och ett socialistiskt samhälle”. Efter demonstrationen sluter alla som vill upp i Slottsparken för bokbord, talare, musik och barnkalas. Bland annat uppträder Ramy Esam och The Bandettes.
• Samling kl 11, Möllevångstorget, Malmö

Efter Socialdemokraterna, LO och ABF:s demonstration blir det arrangemang med idrottsanläggningar, dansgrupper och körer hela eftermiddagen.
• Samling kl 13, Södergatan, Malmö

Revolutionär första maj i Malmö: ”Framtiden är vår.” Utomparlamentarisk demonstration som inleds med frukost på Glassfabriken klockan 10–12 och förhäng i Jesusparken klockan 12–14. 
• Samling kl 14, Möllevångstorget, Malmö

Lund

Ung vänster Lund tågar genom staden och bjuder därefter på grillhäng i Stadsparken. Klockan 16 är alla som definierar sig som tjejer välkomna på feministiskt självförsvar. Klockan 20 visas det film på Kino (först till kvarn).
• Samling kl 13.30, Stortorget, Lund

Feministiskt initiativ arrangerar en rosa första maj, mot orättvisor och patriarkatet. Efteråt blir det aktivistfika på torget.
• Samling kl 16, Stortorget, Lund

Revolutionär första maj går i år under parollen ”Vi tar staden tillbaka – gatorna tillhör folket”.
• Samling kl 18, Stortorget, Lund

Helsingborg

Socialdemokraterna, SSU och LO har bjudit in inrikesminister Anders Ygeman som talare. På Sundspärlan blir det tipspromenad, ponnyridning, trolleri och mycket annat för barnen efter demonstrationen.
• Samling kl 11.30, Mäster Palms plats, Helsingborg

Vänsterpartiet Helsingborg har flera talare under dagen, däribland Sara Svensson (gruppledare i Region Skåne), Ingrid Mattiasson Saarinen (ordförande Vänsterpartiet Helsingborg) och representanter för kurdiska kvinnoföreningen och Romarådet.
• Samling kl 12, Fahlmans, Stortorget, Helsingborg

Fler platser

Socialdemokraterna kickar igång dagen med sillafrukost klockan 11. Parollen under demonstrationen är ”Kunskap, frihet och framtid”. Talare är bland andra Håkan Juholt.
• Samling kl 12.30, Surbrunsparken, Ystad

Socialdemokraterna i Ängelholm inleder med en minnesstund vid Ernst Wigfors grav i Munka Ljungby klockan 11. Den som vill kan följa med till Stadsparken efter demonstrationen för tal, underhållning och politiskt och facklig information.
• Samling kl 12.30, Folkets Hus, Södra Vägen 3–7, Ängelholm

I Kristianstad börjar Socialdemokraternas firande med frukost i Tivoliparken klockan 10.30. Talare efter marschen är Heléne Fritzon (S) och Ellinor Eriksson (SSU).
• Samling kl 13.15, Tivoliparken, Kristianstad

I Ekeby firas dagen tillsammans med Vänsterpartiets riksdagsledamot Hillevi Larsson som håller tal. Temat i år är familjen. På Flamman Folkets Hus arrangeras tal, musik och festligheter efter demonstrationen.
• Samling kl 14, Vårdcentralen på Storgatan, Ekeby

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gatans paroller tappar mark

Första maj

Första maj-affischen lever vidare, men i skuggan av andra kommunikationsformer. Vi har talat med Vänsterpartiet, Syndikalisterna och Feministiskt initiativ om deras affischer och paroller inför första maj.

Fria Tidningen

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu