• John Moose består av fem medlemmar och på deras debutskiva använder de över 40 instrument.
Landets Fria

Musik som flyr ut i skogen

Värmländska John Moose är mer av ett miljöintresserat kulturkollektiv än ett band. Deras debutskiva handlar om en dödsdömd flykt ut i naturen och texterna har använts i universitetskurser i ekosofi.

Musikkollektivet John Moose har sina rötter i Hagfors, även om medlemmarna i dag bor utspritt i landet. Gruppen startades redan 2009 av miljöstudenterna Emil Florell och André Szeles. När de frågade basisten Petter Falk om han ville vara med var han inte sen att tacka ja.

– Jag känner ganska starkt för tematiken. Det är lite så bandet och nätverket har byggts upp. Vi har inte sagt ”kom och spela, fota eller filma med oss” utan snarare ”kom och utforska den här tematiken med oss”, säger han.

John Moose är alltså främst en plattform för att utforska människans relation till naturen, utan att sätta gränser för hur det ska gå till. Texterna har bland annats använts i kursmaterial för universitetskurser i ekosofi.

– Det är lite av en slump att vi är ett band. Vi kunde lika gärna ha gjort poesi eller dans. Vi har jobbat mycket med film och intervjuer och ordnat audiovisuella spelningar, säger Petter Falk.

Deras självbetitlade debutalbum släpps i butiker och på nätet den 24 april men gjordes också tillgänglig via en app den 14 april. Appen känner av om du befinner dig i ett skogsområde och endast då går det att spela upp skivan.

– Det är ett sätt för oss att understryka tematiken om civilisationsflykt.

Albumet är en berättelse om karaktären John Moose som flyr från civilisationen ut i naturen.

– Det är också en uppgörelse med den västerländska, manliga, heteronormativa naturromantiken, synsättet att bara genom att leva i naturen blir allt bra. Så är det ju inte. För honom går det åt helvete, säger Petter Falk.

John Moose drabbas av ångest, besatthet och galenskap efter att ha sålt sin själ, och naturen tar ut sin rätt.

– Skivan handlar inte om att ”naturen är det bästa som finns”, utan om vad som händer när människan har den här synen på naturen.

Även bandmedlemmarna själva har tvingats att ifrågasätta sina bilder av naturen i arbetet med skivan.

– Naturen är inte ”god”, det handlar om att utplåna för att överleva. Så vill man inte tänka på naturen och det har varit jobbigt men nyttigt att konfronteras med det. Fula larver är kanske viktigare för ett ekosystem är pandor är. Sådant har vi diskuterat, säger Petter Falk.

Varför har ni valt berättelsen som form för skivan?

– Berättelsen fanns på något vis före bandet. Det har varit tacksamt att ha ett narrativ för att veta hur vi skulle ta saker framåt. Det har blivit mer intressant att jobba med.

Han tror att gruppen kommer att jobba på ett liknande sätt med sin nästa skiva, som blir ett slags svar på debuten. Arbetet med den har redan påbörjats.

– Den här berättelsen är linjär med en början och ett slut. Nästa historia blir förmodligen mer cirkulär och ska handla om kretslopp. Vi har fortfarande klimatet som utgångspunkt.

En idé inför nästa skivsläpp är att göra en konstutställning där varje verk är en låt. Ett annat förslag är att hålla workshops med samtal om skogens värde. Dans är något som gruppen också gärna vill satsa på.

– Det är roligt att inte alltid vara ett rockband, utan att få göra andra saker, säger Petter Falk.

Bandet utgår från ett brett urval av referensmaterial i sitt arbete. På den här skivan gör de upp med författare som Jack London och John Muir och filmer som Grizzly man och Into the wild. De har också gjort intervjuer med exempelvis en präst och en ekosof, människorättsaktivister från Gaza och andra personer i deras nätverk.

Petter Falk tror att ideologiska frågor kan fungera bra som inspirationskälla för konst.

– En allmängiltig utgångspunkt som denna kan vara befriande för andra att ta del av – alla har en relation till naturen. Det kan vara ett sätt att nå människor oavsett om de är intresserade av musik eller av frågor som rör naturen.

Ser du någon risk att det blir krystat?

– För vissa kan det kanske verka pekoralt, men vi lever i det här. Vi har de här diskussionerna oavsett om vi träffas som band eller som privatpersoner. Om vi inspirerar någon till reflektion kring frågorna, oavsett nivå, blir vi glada men i slutänden gör vi det här för oss själva.

Läs mer, se videoklipp och ladda ner appen på www.johnmoosemusic.com.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

Slättpunk på uppgång

Asta Kask har banat väg för ett aktivt musikliv i Skaraborg. Nu kommer en samlingsskiva med lokal punk.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu