Skånes Fria

Trots strejk – inga extra pengar till tjejjour i Malmö

När tjejjouren i Malmö upptäckte att de höll på att köra slut på medlemmarna gick de ut i strejk och upphörde med verksamheten. Nu har de kommit igång igen – på samma knappa ekonomiska villkor.

– Tidigare hade vi två chattider i veckan, nu har vi fått dra ner det till en. All verksamhet med temadagar och workshops ligger på is, säger Ylva Dernbrandt, ensam anställd på tjejjouren.

Det var i december i fjol som jouren bestämde sig för att stänga ner och gå ut i medierna. Arbetsbördan för Ylva Dernbrandt var övermäktig och de ideella krafterna gick på knäna. Mer resurser skulle krävas för att fortsätta arbetet, skrev de då i ett pressmeddelande.

Men ökade resurser har det inte blivit. Ändå är Ylva Dernbrandt nöjd med strejken. Allmänheten har fått upp ögonen, säger hon.

– Det är tråkigt att vi inte fått mer pengar men det var nödvändigt. Samtidigt har vi också fått ut vårt budskap och fått stöd från olika håll, även om det inte syns i pengar just nu.

För Ylva Dernbrandt är hoppfull om framtiden.

– Nu håller vi på att bygga upp igen och det finns en väldig styrka bland medlemmarna. Regeringen har lovat nya pengar till kvinnojourerna och vår förhoppning är att det också kan komma oss till del, men det återstår att se, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu