Fria Tidningen

Nya regeringen vill inte prata om Super-Reva

Alliansregeringen fick skarp kritik från S och MP gällande polisens id-kontroller av papperslösa. Men när partierna själva styr är de desto tystare.

När polisens ägnade sig åt att id-kontrollera papperslösa i Stockholms tunnelbana i fjol var Socialdemokraterna starkt kritiska. Morgan Johansson (S) var då ordförande i justitieutskottet och i mars 2013 sa han till Sydsvenskan att regeringen borde ge polisen direktiv att jaga brottslingar istället för papperslösa invandrare.

– Polisen klarar bara upp sjutton procent av anmälda brott. Bara fyra procent av bostadsinbrotten. Det är alldeles för lågt. Regeringen borde säga till polisen att prioritera det i stället för avvisningarna, sa Morgan Johansson då.

Nu, ett och ett halvt år senare, rasar debatten om Mos Maiorum även kallad ”Super-Reva” eller ”Reva på steroider” och nu är Morgan Johansson själv justitie- och migrationsminister. Och helt tyst. När Fria Tidningen söker honom för en kommentar hänvisas vi vidare till inrikesminister Anders Ygeman (S), som har ansvar för polisen. Men inte heller av honom får vi något svar. Ygeman har dock uttalat sig i ett mejl till SVT:

”Det är polisen som beslutar om man deltar i operativa insatser och hur deltagandet ska se ut. Polisen har föreskrifter vad som gäller för inre utlänningskontroller, som ska förhindra att kontroller sker på ett sätt som är etniskt diskriminerande.

Visserligen var det Alliansregeringen som hade makten när beslutet om att delta i Mos Maiorum fattades, men bland andra Aftonblanets ledarskribent Anders Lindberg är kritisk till att nuvarande regeringen skyller på polisen.

”Det gjorde regeringen Reinfeldt och så gjorde polisminister Anders Ygeman när han fick frågor om ’Super-Reva’ i helgen. Men Sverige är ingen polisstat. Det Anders Ygeman missar är att det är han och regeringen som styr polisen, inte tvärtom” skriver Lindberg (14/10).

Christina Höj Larsen (V), migrationspolitisk talesperson, har skrivit en interpellation, ställd till Morgan Johansson men som har överlämnats till Ygeman, för att få svar på var regeringen egentligen står.

”Sverige har i dag en ny rödgrön regering som uttalat sig positivt om lagliga vägar in i EU. Deltagande i Mos maiorum är raka motsatsen till detta” skriver Christina Höj Larsen.

Ygeman kommer att besvara interpellationen senast den 24 oktober.

Även Miljöpartiet är tystare än tidigare. Men i en intervju med Fria Tidningen säger Maria Ferm (MP), migrationspolitisk talesperson, att hon är kritisk till EU:s inriktning.

– Det är väldigt problematiskt att EU riktar in så mycket resurser och fokus på att stänga människor ute och förhindra människor från att ta sig till Europa och söka asyl. Man ska ha rätt söka asyl, så det är problematiskt att människor tvingas ta hjälp av flyktingsmugglare, resa över Medelhavet med risk förlora livet på vägen. Det är alla EU:s medlemsländer som bär ansvaret för detta, säger Maria Ferm.

Du kritiserar EU:s inriktning, men den svenska polisen deltar ju i det här. Det handlar om våra skattepengar, som regeringen kan besluta om. Vad gör regeringen för att påverka den svenska polisens inriktning?

– Operationen är ett polisiärt beslut, inte ett politiskt beslut, men sedan tycker jag att det är jätteviktigt att se över sådana här saker och prioriteringar generellt. Det skulle vara bra med en större debatt. Det är är jätteviktigt det finns ett tryck i samhället för att göra något politiskt.

Men vad görs konkret, kommer man exempelvis ändra prioriteringarna i polisens regleringsbrev (där regeringen ställer krav på myndigheters verksamhet)?

– Det är en senare fråga som jag inte kan uttala mig om.

Mos Maiorum handlar framför allt om att kartlägga så kallade flyktingsmugglare, något som kritiserades i förra numret av Fria Tidningen, eftersom att ta hjälp av flyktingsmugglare oftast är enda sättet att ta sig in i EU. Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sedan tidigare förespråkat så kallade asylvisum som ett sätt att öppna upp en laglig väg in unionen. I dagsläget blir man alltid nekad visum om det kommer fram att man ska söka asyl. Genom asylvisum skulle man kunna söka visum från EU-länders ambassader och sedan resa in för att söka asyl. Miljöpartiet förespråkar fortfarande asylvisum, men på frågan om när Sverige kan tänkas införa möjligheten är Maria Ferms svar att det handlar om att försöka få med sig andra EU-länder först.

– Att driva på inom EU är vårt förslag och det är det vi har fått med regeringen på. Om man vill få till någon förändring behöver vi få med de andra medlemsstaterna.

Men Sverige kan ju både driva på inom EU och ensidigt införa möjligheten att söka asylvisum från svenska ambassader. Vad talar emot att göra båda dessa åtgärder samtidigt?

– Det är inget förslag som vi har.

Fria Tidningen har utan resultat försökt att nå inrikesminsiter Anders Ygeman (S) för en kommentar om var regeringen står i frågan om Mos Maiorum.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu