• Hårda tidersångaren Erik Persson och basisten Kalle Hallqvist under en konsert.
Skånes Fria

”Sju streck står för utanförskapet”

Hårda tider är Malmöbandet som går bortom musiken och har blivit ett koncept, en symbol för den motkultur som är punk. Och symbolen för Hårda tider är de sju strecken, som också är titeln på en ny dokumentär om bandet.

Filmaren Klas Sivertson har med dokumentären 7 Streck satt fingret på en av de platser där hardcoresveriges puls bultar som allra hårdast. Hårda tider bildades under sommaren 2007 och gjorde snabbt avtryck i punkscenen med kombinationen av välspelad musik och självupplevda texter från Malmös gator.

– Hårda tider är ett väldigt speciellt band just eftersom de lyckas överbrygga alla punkens subgenrer, säger Klas Sivertson.

Bandet tog hardcorepunkens gatukultur till nya nivåer och med en genuin och inkluderande känsla fick de snart fans inom alla punkens subkulturer. I Hårda tiders musik finns något som allt från crustare till straight edgare kan uppskatta. Låtarna toppas med Erik Perssons texter om sammanhållning, bråk med poliser och nazister samt en stor nypa graffitiromantik.

Mycket av bandets rykte har sedan starten cirkulerat kring deras kopplingar till graffitikulturen och många Malmöbor har nog sett målningar med bandets namn eller logga runt om i staden. Loggan som just består av sju streck har blivit en symbol för mycket mer än bara musik.

– Sju streck står för utanskapet, för alla vi som tänker annorlunda och inte trivs i det här samhället, säger Erik Persson i dokumentärens inledande sekvens.

Klas Sivertson, som till vardags jobbar på Bolibompa på SVT har samlat material till filmen i två år. Men det är under det senaste året som han vigt majoriteten av kvällar och helger till att få dokumentären färdigställd och i somras hade 7 Streck premiär på festivalen Way out west i Göteborg. Efter det har filmen turnérat runt i Sveriges större städer och även visats i Köpenhamn. Han har själv varit aktiv i Sveriges hardcorescen länge och tycker att det är viktigt att scenen dokumenteras av de som deltar i den.

– Främst ville jag ju visa upp den för andra inom punkscenen men det är klart att det vore kul ifall nya människor skulle få upp ögonen för musiken, säger Klas Sivertson.

I 7 Streck får vi utöver bandet även höra ifrån de graffitimålare som tagit Hårda tiders namn ut på Malmös gator med sprayburkarnas hjälp. De berättar hur Hårda tiders budskap tilltalar dem, att de känner att bandet för deras talas. Enligt bandets egna utsagor i filmen så är det många av deras fans som kanske inte lyssnar på hardcorepunk i särskilt stor utsträckning men som ändå identifierar sig med bandets budskap.

– Hårda tider står för det vi håller på med när vi målar, säger en av de anonyma målarna i filmen.

Begreppet Crime City, som Erik Persson i filmen berättar härstammar från kretsarna kring Hårda tider, har kommit att bli ett smeknamn för Malmö. I dag säljs bland annat teblandningar och öl med hjälp av namnet Crime City och det är inget som Hårda tider är stormförtjusta i. Att vara en del av en motkultur genomsyrar allt de gör och står för. Deras musik handlar om upplevelser av Malmös inte alltid så trevliga undersida och de känner inte att det är något som olika företag bör komma in och tjäna pengar på hur som helst. På senaste fullängdaren Scandinavian hardcore insanity riktar de en smocka mot folk som slänger sig med kulturella uttryck som de inte gjort sig förtjänta av att använda med låten Bull city crime shit.

Hårda tider släpper i dagarna en ny skiva tillsammans med det danska bandet Night fever men har inga ambitioner att följa mönstret för hur ett kommersiellt band förväntas utvecklas.

– Vi har fått många erbjudanden och bandet hade kunnat gå i en helt annan riktning, säger Erik Persson i 7 Streck.

Att göra en spelning för 20 fulla punkare i en jordkällare kan locka Hårda tider bra mycket mer än det stora festivalgiget. Det handlar hela tiden om att bevara makten över det egna uttrycket och att få göra sin egen grej och vara sig själv hur skitigt och dålig stämning det än blir i slutändan. Att göra sig obekväm i vissas ögon genom att associeras med graffitimålare och samhällets baksida ser de snarare som något eftersträvansvärt.

Alla är välkomna i Hårda tiders punkscen, men du ska inte förvänta dig att någon i deras kretsar kommer att ändra sitt beteende för att bli mer bekväma i någon annans ögon. Det är inte meningen att punken ska vara rumsren i finare kulturella sammanhang menar de.

– Att vara dig själv är bland det mest revolutionära du kan göra i det här samhället, säger Erik Persson i dokumentären.

Fakta: 

Malmö Hardcore

Malmös punk- och hardcorescen har haft svårt att hitta platser att sammanstråla sedan aktivitetshuset Utkanten stängdes ner för flera år sedan.

Trots det har staden en levande scen vilket inte minst märkts under Malmö hardcorefest där en rad lokala band framträtt de senaste åren.

Några andra punkband från Malmö- och skånetrakten är Beyond pink, Sista sekunden, Iron, Knaegt, Primitive sites, Glidslem och Slöa knivar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu