Fria Tidningen

Kritik mot super-Reva: ”Det finns inga lagliga vägar in i EU”

Polisen jagar just nu så kallade flyktingsmugglare inom det ökända EU-projektet Mos Maiorum. Men att ta hjälp av smugglare är i stort sett enda sättet att komma in i EU.

För ett par veckor sedan bar Vanessa Berhe, gymnasieelev i Stockholm, på en stor oro. Hennes farbror befann sig då på en liten fiskebåt i Medelhavet, i ett försök att ta sig till Sverige.

– Tidigare i år flyttade hela pappas släkt från Eritrea till grannlandet Etiopien. Förhållandena i Eritrea är väldigt dåliga. Till exempel blev min morbror som är journalist fängslad samtidigt som Dawit Isaak.

Vanessa Behres farbror och hans kompisar tog sig via Sudan och Egypten och sedan vidare med båt till Italien, i en liten fiskebåt avsedd för en handfull personer trängdes nästan 100 flyktingar.

– Vi ringde till aktivister jag kände som hade koll på båtarna som anlände till Italien för att vi ville veta hur många som drunknat på vägen eller liknande. Den rädslan går knappt att beskriva. Även om jag är aktiv i asylfrågor så går det inte att jämföra med när det är ens egen släkting det gäller. Jag tror det är den relationen som många saknar och som gör att man inte förstår. Men efter ett par dagar kom han fram, säger Vanessa Berhe.

Hon har reagerat starkt mot det ökända EU-projektet Mos Maiorum, som även har kallats Super-Reva på steroider. Projektet är ett initiativ från Italien där EU:s medlemsländer, inklusive Italien, bland annat ska leta människosmugglare mellan den 13 och 26 oktober.

– Att säga ordet människosmugglare gör att man tänker på kidnappare eller human trafficking, att människor blir traffickerade mot sin vilja. Men i det här fallet är det människor som frivilligt använder människosmugglare som den enda vägen att komma till Europa, säger Vanessa Berhe.

Sanna Vestin, ordförande för Flyktingsgruppernas Riksråd, Farr, håller med.

– Att ta hjälp av människosmugglare är den enda möjligheten som finns nu, det finns inte några lagliga vägar att ta sig från hemlandet eller grannlandet till EU. Alla vägar är på något vis illegala, det är det som är det stora hyckleriet, säger Sanna Vestin.

FARR menar därför att Mos Maiorum har helt fel fokus och borde rikta in sina resurser på att skapa lagliga vägar istället. Ett sådant förslag är att skapa ett så kallat asylvisum, som man söker från EU:s medlemsländers ambassader, för att sedan resa in legalt i unionen och söka asyl på plats i respektive land. Sanna Vestin anser också att Sverige borde ta täten i ett sådant arbete, och införa möjlighet att söka asylvisum på svenska ambassader.

Vanessa Behre skickar också med en hälsning till regeringen:

– Regeringen borde ta avstånd från Mos Maiorum och göra allt i deras makt för att stoppa det. Skapa lagliga vägar istället – ingen människa är illegal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu