Debatt


Simon Knutsson • Djurens parti
Fria Tidningen

Sverige bättre land utan slakterier

Djurens parti vill se ett samhälle utan grymhet mot djur. Inga djur ska skadas. Den visionen är vi ensamma om i svensk politik, skriver Simon Knutsson, medlem i partistyrelsen i Djurens parti.

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet studerar just nu möjligheterna till mobila slakterier, alltså slakterier som ska åka till djuren istället för tvärtom. Då slipper djuren den plågsamma transporten. Och det är naturligtvis bättre att djur lider mindre än vad de gör i dag. Bakgrunden till forskningsprojektet är att djur i Sverige transporteras till allt färre och allt större slakterier, vilket enligt forskarna påverkar djuren negativt. Och det är enormt många djur det handlar om. I Sverige dödar slakterierna närmare 90 miljoner djur per år.

Att bara lindra djurens lidande är dock en alldeles för låg djuretisk ambitionsnivå. Historiskt har det funnits gott om slakterier eller avrättningsanläggningar också för människor. De ser vi med rätta på som ohyggliga mardrömmar. Avrättningsläger hittar vi under 1900-talet i bland annat Kambodja, Polen och Kroatien. De grundläggande etiska problemen med dessa avrättningsanläggningar var inte bara transporten dit eller lidandet i samband med avlivningarna. Själva dödandet var också förskräckligt. Anläggningarna hade varit avskyvärda även om alla fångarna hade tansporterats dit med limousin, bott i bekväma rum och gjorts medvetslösa innan de dödades.

En tänkbar invändning mot detta resonemang är att det inte går att jämföra människor med djur på det sättet. Det anses av många som respektlöst att nämna massdödande av människor och djur i samma artikel. Och visst, människor skiljer sig från andra djur på flera sätt. Men skillnaderna förklarar inte varför det skulle vara ohyggligt att slakta människor men fullt legitimt att slakta grisar. Människornas öden i de historiska dödslägren är utomordentligt tragiska. Och det är djurens öden i Sverige i dag också. Att säga att det som hände människorna då var mycket värre än det som händer djuren i dag är att påstå att en hemskhet är större än en annan hemskhet.

I Sverige får vi döda djur för nöjes skull. För vår smakupplevelse, klädstil eller rekreation. Djuren som dödas har knappt några rättigheter alls. I Sverige kastreras grisar utan bedövning. Inom kycklingindustrin skållas många fullt medvetna djur av misstag. Miljontals fiskar krossas och kvävs långsamt till döds. Ofta dödas dessutom djur medan de fortfarande är barn. En höna kan leva i 10 år men dödas inom köttindustrin vid 5–6 veckors ålder, efter att bara ha levt en hundradel av sitt liv. Med mänskliga mått är det alltså spädbarn som dödas på löpande band i en industriell skala. Men om vi inte har slakterier, vad ska då hända med alla djur? Byt ut ordet djur mot människor så kommer svaret av sig själv. Djuren ska ha trygghet, frihet och när de blir sjuka eller gamla ska de få omsorg.

Djurens parti är en politisk gren av den växande folkrörelse som en dag kommer att ta oss till ett samhälle där alla djur ges respekt och hänsynstagande. Slakterierna behövs inte och Sverige hade varit ett mycket bättre land utan dem. Vi uppmanar därför alla djurvänner att bli politiskt aktiva och gå ut på gator och torg och sprida idén att djur är kännande individer som förtjänar rättigheten att inte dödas och skadas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu