Fria Tidningen

Organdonation räddade livet på Martha

Martha Ehlin överlevde cancern tack vare organdonation. Nu vill hon hjälpa andra att få samma möjlighet genom att få till fler donationer i Sverige.

– Sverige ligger långt ner gällande antal organdonationer om man jämför med andra länder, vi har mycket att göra.

Allt började för sex år sedan, när Martha Ehlin precis hade fyllt 30 år och jobbade som idrottslärare och mentor i en klass.

– Jag tränade och sportade och kände mig ganska odödlig.

Visserligen hade hon känt sig trött den senaste tiden, men cancerdiagnosen kom som en blixt från klar himmel.

– Jag fick behandlingsalternativen att få cellgifter livet ut eller genomföra en femorganstransplantation. Jag valde möjligheten att bli cancerfri, även om den innebar störst risk, säger Martha Ehlin.

I början tog hon för givet att transplantationen skulle bli av, eftersom hon trodde att alla som behövde ett organ i Sverige fick det, men under de nio månaderna som hon väntade förstod hon att det inte var en självklarhet.

– Den tiden går inte att beskriva, det finns inga ord för det. Det var som en levande mardröm som du aldrig vaknar upp ur. Jag blev väldigt sjuk av cancern och jag hade många funderingar om liv och död, både gällande mitt liv och en donators liv och hur det skulle kännas efteråt.

Men en dag efter nio månader ringde Martha Ehlins mobil. Det fanns en donator och samma dag skulle operationen genomföras, och Martha Ehlin fick en ny magsäck, lever, bukspottkörtel, tolvfingertarm och tunntarm.

Vägen tillbaka efter operationen var tuff. Fyra månader på intensivvårdsavdelning och en lika lång rehabilitering väntade där hon bland annat fick lära sig att gå igen.

Men Martha Ehlin var målmedveten och hade siktet på världsmästerskapen för transplanterade, The World Transplant Games, som skulle hållas i Göteborg år 2011. Där ställde hon sedan upp i fem olika idrottsgrenar, ett för varje organ.

– Det var något fantastiskt att få möta alla människorna som levde tack vare en organtransplantation.

Det blev en sådan kontrast när det som tidigare hade förknippats med sjukdom och tyngd nu istället var så friskt och levande. Vi fick också möjlighet att hylla våra donatorer och hedra alla människor som gått bort på väntelistan. Det väckte starka känslor.

Under världsmästerskapen träffade hon Peter Carstedt, som är njurtransplanterad, och tillsammans bildade de ett år senare organisationen MOD – Mer organdonation, som nu arbetar för att öka kunskapen om organdonation och för att få fler att aktivt säga ja till organdonation, bland annat genom utbildningar för skolungdomar som är den målgrupp som har minst kunskap i ämnet.

Varje år genomförs drygt 700 organtransplantationer i Sverige, enligt Socialstyrelsen, och de senaste åren har antalet donatorer ökat, men de är fortfarande färre än behovet av nya organ. Sverige ligger efter jämfört med andra länder. Per en miljon invånare har Sverige 15 donatorer, medan exempelvis Norge har 26 donatorer och Spanien har 32.

Möjligheten till donation beror också på var i Sverige du bor.

– I dag har vi stora regionala skillnader, säger Martha Ehlin som berättar att antalet organdonationer är dubbelt så många i Västra Götaland och i Uppsalaregionen jämfört med andra delar av landet.

Det finns flera faktorer bakom skillnaderna. I Sverige är donationsviljan bland den högsta i världen, närmare 85 procent säger sig vara positiva, men det är endast 40 procent som aktivt har uttryckt sin vilja. Det skapar en osäkerhet för sjukvårdspersonal och anhöriga som då måste ta ställning till organdonation. Även lagstiftningen är otydlig, vilket skapar ytterligare osäkerhet för sjukvårdspersonalen, enligt MOD.

– Det finns motsägelsefulla lagar och regelverk. Transplantationslagen säger att vi ska göra allt för att möjliggöra organdonation, men samtidigt får en människa aldrig vårdas för någon annans skull, vilket är en nödvändighet för att en organdonation ska bli möjlig. Av de 90 000 personer som dör varje år är det i dag bara ungefär 150 som blir donatorer, säger Martha Ehlin, som hoppas på förslag på förändring i den statliga utredning som kommer att presenteras i januari nästa år.

Den positiva inställningen till organdonation märkte hon om inte förr efter sitt sommarprat i P1 förra året.

– Det var enormt positivt, människor hörde av sig och tackade och sa att de kände att någon satt ord på vad de tänkt själva. Sjukvårdspersonal som jobbar med donatorer har också hört av sig och tackat för att de har känt att deras viktiga arbete leder till att andra människor har fått fortsätta leva.

Fakta: 

Donationsveckan

Den 6–12 oktober är det den årliga donationsveckan, som hålls i anslutning till Europeiska donationsdagen som infaller den 11 oktober.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu