Sluta blunda för hatet mot romer | Fria.Nu

Krönika


Stefan Bergmark
  • Från ett läger i Högdalen, Stockholm.
Fria Tidningen

Sluta blunda för hatet mot romer

Romer är den enda folkgrupp i Sverige som ogenerat kan utsättas för rasism utan att det ger reaktioner, skriver Stefan Bergmark i en krönika.

Att vi under ett helt år diskuterat Skånepolisens register av romer verkar inte spela någon roll. Nu är vi i en valrörelses slutspurt där Sverigedemokraternas affischer talar om att stoppa tiggeriet, vilket förstås handlar om att att kväsa de ”organiserade zigenarligorna” som de själva skriver på nätet. På kort tid har nu också två romska läger brunnit i Stockholm.

Visserligen vet vi ännu inte hur bränderna har uppstått, men högerextrema aktiviteter i närheten, liksom trakasserier under sommaren, gör att slumpen känns lite för osannolik. Att protesterna är få och svaga beror förmodligen på att antiziganismens rötter sitter så djupt i vår samhällskultur att vi ofta inte ens ser den.

Kommer ni ihåg Maria? Den blonda flickan som för snart ett år sedan omhändertogs av grekiska myndigheter då hon befarades vara bortrövad av ett romskt par. Nyheten spreds över Europa och snart omhändertogs också två blonda barn på Irland. Men ingen hade någonsin blivit kidnappad. Med DNA-tester kunde de två senare bevisas vara biologiska barn till sina romska föräldrar och Maria hade blivit informellt bortadopterad av en bulgarisk kvinna som varit gästarbetare i Grekland fyra år tidigare.

Att romer rövar bort barn är en gammal antiziganistisk myt och nyheten om Maria var nästan parodisk i det avseendet. Jämför med storyn i Ringaren från Notre Dame, 1800-talsförfattaren Victor Hugos bidrag till världslitteraturen tillsammans med Samhällets olycksbarn. Där byter romer ut flickebarnet Esmeralda mot den vanskapta pojken Quasimodo. Precis som sagans flicka så hade det i medier florerat påståenden om att romerna i Grekland behandlat ”Maria” som ”en cirkusbjörn” som tvingats dansa för pengar.

Det var förstås inte oväntat att Avpixlat och andra träskmedier med glädje spred nyheterna om de påstådda kidnappningarna. Men att etablerade europeiska medier började jaga fler fall där barn påståtts blivit bortrövade av romer är oroväckande. Liksom att TT gav historien om Maria bred spridning. Ingen annan folkgrupp i Sverige kan så ogenerat utsättas för rasism utan att det leder till reaktioner.

För det är omöjligt att tänka sig att etablerade svenska dagstidningar framställer samer som barnarövare. Ingen skulle, som debattsajten Newsmill i augusti 2010 gjorde om romer, utan att blinka ställa läsarfrågan ”Hur känner du för araber i Sverige?”. Det är föga troligt att Sverigedemokraterna skulle våga gå till val på att stoppa de ”organiserade judeligorna”.

Härom veckan utkom en vitbok om diskrimineringen av romer. I samband med presentationen beskrev integrationsminister Erik Ullenhag situationen i Europa som alarmerande. Många romer lever inte bara i misär. I flera länder har ”medborgargarden och paramilitära grupper intensifierat sina aktioner mot romer”. Nu brinner läger också i Sverige. Vi måste sluta blunda.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu