Ökad antisemitism i samband med Gazakriget | Fria.Nu
  • I början av augusti blev synagogan i Malmö vandaliserad.
Fria Tidningen

Ökad antisemitism i samband med Gazakriget

Konflikten i Gaza har förstärkt hotbilden mot judar runt om i Sverige. I början av augisti blev synagogan i Malmö vandaliserad och i förra veckan fick en manifestation mot antisemitism ställas in.

– Det är tyvärr så att när det händer något i Israel kommer hoten som ett brev på posten, säger George Braun, ordförande i Judiska Församlingen i Göteborg.

Att hotbilden mot judar har blivit större i och med konflikten i Gaza är något som George Braun märker av. Han menar att Israels agerande har lett till en kollektiv bestraffning som syns tydligt i den allmänna debatten och att fler attacker riktas mot judar. När Stefan Löfvén i juli gjorde ett uttalande på facebook och sa att Israel har rätt att försvara sig ledde det till massiv kritik men också till att judehatiska budskap fyllde kommentarsfälten. Och när judiska församlingen i Stockholm deltog på årets Prideparad uppstod en total tystnad i publiken, berättar George Braun.

– Det är konstigt att personer som i andra sammanhang har en djup analytisk förmåga i de här fallet blir oerhört svartvita. Men det innebär inte att man inte får kritisera Israel – problemet är när det blir en kollektiv skuld som läggs på judar.

Vad behövs göras för att motverka antisemitismen?

– Jag tror att man måste medvetandegöra folk om komplexiteten i Mellanöstern och klargöra att judar i Sverige inte har någon koppling till vad som händer där.

I torsdags skulle även en manifestation mot antisemitism hållas i Göteborg, men den ställdes in eftersom säkerhetsläget inte kunde garanteras. Fria Tidningars Elin Schwartz var en av två arrangörer bakom manifestationen.

– Det ringde folk och var oroliga att det kanske kunde komma några och förstöra. Folk var väldigt rädda – något som kan bero på situationen just nu men det kan också tyda på att många judar är rädda för att visa sig offentligt. Det visar på behovet av att jobba mot antisemitism.

Hon håller med om att det finns en stor problematik i debatten – där Israels agerande i många fall kopplas samman med hela den judiska befolkningen.

– Jag tycker att det är självklart att kunna kritisera Israel, precis som alla andra stater, men det ska inte drabba judar. Det är viktigt att skilja på staten Israel och judar, säger Elin Schwartz som nu hoppas att det kommer att anordnas någon liknande manifestation framöver.

I förra veckan beslutade regeringen att ge två miljoner kronor till Judiska Centralrådet för att öka säkerheten för de judiska församlingarna i landet. Pengarna kommer att gå till säkerhetsanordingar som larm, säkerhetsdörrar och inpasseringsslussar. George Braun välkomnar beslutet.

– Vi är väldigt glada över att de gör detta, men samtidigt är det horribelt att säkerhetsläget ser ut som det gör – det är en utveckling som är hemsk, säger han.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ordningsbetyg splittrar alliansen

Val 2014

Folkpartiet vill att ordningsbetyg i gymnasiet ska bli en gemensam valfråga för alliansen - men förslaget splittrar regeringspartierna.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu