• Svalövs kommun upprördes över att de med för kort varsel fick besked om att ett nytt flyktingboende skulle öppna i Röstånga. Boendet på bilden har inget med artikeln att göra.
Skånes Fria

Lugn start på omdiskuterat flyktingboende

Efter att kommunledningen i Svalöv väl med kort varsel fått veta att ett nytt flyktingboende ska öppna i Röstånga har de kritiserat Migrationsverket för dålig kommunikation. Nu är boendet i det förre detta hotellet Odengården igång och många Röstångabor har slutit upp för de nya invånarna.

Det var i mitten av maj som Svalövs kommun fick besked av Migrationsverket att ett nytt flyktingboende skulle öppna i byn Röstånga en vecka senare. Det var för kort varsel för att hinna förbereda menade kommunen.

– Vi vill gärna hjälpa de som flyr och vi är absolut inte emot invandring. Men vi måste kunna tillgodose behoven hos alla. Orten har till exempel bara en liten butik och skolan behöver byggas ut, säger Birgitta Jönsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Svalöv.

Hon menar att kommunen hade önskat en bättre dialog där Migrationsverket var öppna med sina planer i ett tidigare skede.

Enligt bland andra Sveriges Radio P4 Malmöhus har Svalövs kommun krävt att Migrationsverket ska stänga det tidigare flyktingboendet på orten, men det är ett missförstånd menar Birgitta Jönsson.

– Det är inte något som vi kommer att driva, och det nya boendet verkar fungera bra. Men om vi hade fått besked tidigare hade vi kunnat hitta en annan ort i kommunen, vi har ju kännedom om var det finns passande lokaler.

Boendet på Odengården är ett tillfälligt flyktingboende, ett så kallat ABT-boendet och drivs av konsultföretaget Vindilen, som vann upphandlingen hos Migrationsverket i våras. De ska sedan ha meddelat kommunen om att boendet skulle öppna, men trodde själva att det skulle dröja en längre tid innan det kom några boende.

– Så fick vi en fråga från Migrationsverket om vi kunde starta med kort varsel. Det finns ju ett behov av akuta boenden för nyanlända från Migrationsverkets sida just nu och då får vi ställa upp. Det handlar ju om att hjälpa folk i nöd, säger Ulrika Lillhage som driver boendet som konsult för Vindilen.

Den första månaden som boendet har varit i bruk har varit lugn, med som mest 60 boende, varav en stor del kvinnor och barn, uppger personalen.

– Vi gör vårt bästa för att de som kommer ska känna sig trygga och välkomna, att de har mat i magen och något att sysselsätta sig med, säger Chatarina Carlsson som är föreståndare för boendet.

Under de senaste veckorna har invånare både i Röstånga och närliggande orter kommit med kläder, leksaker och annat som de boende kan behöva.

– Det är fantastiskt hur folk har ställt upp, och vi har hjälpt till att fördela grejerna så de har hamnat hos rätt personer, säger Chatarina Carlsson.

Hon har inte märkt av någon ökad rasism i bygden sedan boendet startade.

– En del har varit oroliga eftersom det är en liten by och invånarantalet kunde öka snabbt. Men de flesta verkar vilja göra det bästa av situationen och den närmaste grannen har svängt det och sagt att ”om det är så här det är så ska jag vara med och göra så att det blir bra”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skånebor sluter upp för Gazas befolkning

Israel–Palestina

I helgen ordnas manifestiationer till stöd för Gazas befolkning i både Malmö och Landskrona. Att folk tar ställning runt om i världen är ett sätt att sätta press på Israel menar arrangören Mohannad Yousif.

Skånes Fria

Vapenvila nära tror forskare

Israel–Palestina

Ander Persson, som forskar i Israel-Palestinakonflikten, tror att en vapenvila mellan Israel och Gaza är nära.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu