Mens och hjärtesorg i tecknad dagbok | Fria.Nu
  • Mitt dåliga samvete av Stina Hjelm
    När Mitt dåliga samvete inleds har Stina Hjelm precis blivit dumpad och det blir några ångestfyllda promenader hem längst med Bergsgatan efter tillfälliga ligg.
Skånes Fria

Mens och hjärtesorg i tecknad dagbok

Serietecknaren Stina Hjelm debutalbum Mitt dåliga samvete består av hennes illustrerade dagboksanteckningar. Där skildrar hon sitt vardagsliv på Möllevången i Malmö under ett år som rymmer allt från ångestfyllda promenader på Bergsgatan till mensattacker och gynekologbesök.

Hur kom det sig att det blev ett seriealbum med tecknade dagboksanteckningar?

Jag ritar mycket dagboksserier, sånt som jag aldrig hade tänkt att någon ska läsa. Men så lade jag ut några sidor som var roliga på min blogg där förlaget hittade dem och hörde av sig och sa att det här vill vi göra en bok av.

Hur var det att publicera så personliga grejer?

Det var läskigt, och det är det fortfarande. Det är konstigt när folk hör av sig och säger ”jag har läst din dagbok, gud vad kul”. Jag har förstått att många känner igen sig i det här med att vara vuxen och känna att man borde vara så himla mycket bättre på mycket, på att leva sitt liv så som man själv vill. Jag har trott att det är något som är unikt för mig men så är det ju inte.

Du berättar väldigt rättframt om till exempel när du nös så kraftigt att du fick näsblod och tampongen flög ur. Varför vill du berätta om sådana händelser?

Alla kan nog känna igen sig i saker som händer som man inte har kontroll över, alla kvinnor har till exempel fått mens vid ett opassande tillfälle. Det rent kroppsliga påverkar en så mycket, är man dålig i magen en dag så påverkar det hela ens liv, men det är inte något som du sätter dig och diskuterar på kontoret.

Blir det någon uppföljning på albumet?

Ja jag håller på med en bok som tar vid där den första slutar, i december 2009. Den kommer att sträcka sig över flera år, det är inte alltid som jag skriver dagbok så intensivt. Planen är att den ska komma ut hösten 2015.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Mardrömmar kan innehålla öppningar”

Lillebrors fantastiska mardröm är en illustrerad berättelse där mardrömmen lyfts fram som något skrämmande, men också som en möjlighet att skapa en annan värld.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu