”Det finns många historier kvar att berätta” | Fria.Nu
  • För Arghavan har en musikkarriär länge varit den stora drömmen, men efter att ha fått ta del av så många berättelser kände hon att det var hennes plikt att göra något. Det blev boken Zan.
Fria Tidningen

”Det finns många historier kvar att berätta”

Musiken ledde in Arghavan Agida på författarbanan, som i sin tur ledde vidare till en dokumentärfilm. Det gemensamma för alla projekten är kampen för kvinnors rättigheter i Iran och än är hon långt ifrån nöjd.

Arghavan Agida har velat bli popstjärna sedan hon var 18 år. För tre och ett halvt år sedan var hon med i den persiska musiktävlingen Googoosch Academy i London, och plötsligt förändrades allt över en natt. Tävlingen sändes över parabol och miljoner människor världen över såg Arghavan sjunga.

– Jag var den enda tjejen från Sverige och jag hade det tufft med språket och bröt på min persiska. Så att jag gick vidare, bara det blev ett bevis på att man aldrig ska ge upp, säger Arghavan.

Morgonen efter var inkorgen full av mejl. Många kom från tjejer i Iran, som själva berättade om sina drömmar och mål, och om kampen för att få göra det som de älskade i ett land med begränsad yttrandefrihet och rörelseutrymme.

Efter medverkan i tävlingen fick Arghavan chansen att skriva i boken Att leva någon annanstans om hur det var att växa upp i Sverige som hon kom till fem år gammal. Där föddes också idén att göra något av alla de berättelser hon fått till sig på mejlen, och som så småningom kom att bli boken Zan. Hon kom i kontakt med berättarföreningen Tellus och i två år har Arghavan lagt musiken mer eller mindre på hyllan för att i stället jobba med boken.

– Det är ingenting jag känner att jag har offrat, det har varit min plikt att göra det här. Jag tror att allt har haft en mening, att jag inte blev den här stora popstjärnan när jag var 18 år för att jag skulle kunna vara en röst för kvinnorna i Iran.

Bokens namn, Zan, betyder kvinna på persiska, och trots att Arghavan också fick berättelser från män var det kvinnornas vittnesmål hon ville lyfta fram. Nästa steg i projektet var svårt, att välja ut de tio kvinnor vars berättelser, drömmar och mål skulle bli innehållet.

– Det var några jag fastnade för, de jag valde ut var de som hade stora mål och kämpade hårt. Men det var väldigt olika mål. Det är bland andra två sångerskor, en tjej som spelar fotboll och som kämpade för att få spela för sina föräldrar och som till slut hamnade i landslaget, och en mor som kämpar för att få tillbaka sin dotter efter en skilsmässa.

Att översätta historierna skrivna på persiska, som Arghavan beskriver som ett poetiskt språk, till svenska var både tidskrävande och svårt, trots att hon hade hjälp från en vän. På vilket sätt tjejerna skulle skriva eller vad det skulle bli av berättelserna lämnade hon till en början öppet. Det fanns inga krav på lyckliga slut i historierna.

– Jag hade fått känna på hur det var att skriva och bearbeta, och vilket självförtroende det gav. Jag ville ge de här tjejerna samma känsla.

Samtidigt som arbetet med boken fortgick påbörjade hon ännu ett projekt, en dokumentärfilm på samma tema. Men Arghavan är försiktig med att berätta för mycket om filmen då projektet fortfarande pågår. Organisationen ”Chime for change”, som arbetar för kvinnors och barns rättigheter runt om i världen och som bland andra Beyoncé Knowles Carter och Salma Hayek Pinault har varit med och startat, valde ut Arghavans pilotfilm och publicerade den på sin hemsida. Ett stort ögonblick, efter det hårda jobbet med filmen.

– Det var jättetufft att som kvinna lyckas få med sig ett team som ville göra det här. Men jag hade en stor vision och om man har det så lyckas man med allt, säger Arghavan och fortsätter:

– Jag hade två mål, att göra en film och att träffa alla tjejer som har skrivit i boken. Jag ville prata med dem, andas samma luft och gå på samma gator. Vi är väldigt nära varandra nu.

Musiken som varit på paus under det intensiva arbetet med boken och filmen finns fortfarande kvar hos Arghavan, som nu har börjat sjunga på engelska för att kunna nå ut till fler.

Men den kommer att få dela plats med skrivandet och filmskapandet i framtiden, för än så länge är Arghavan långt ifrån klar med det och har många historier kvar att berätta.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2019 Fria.Nu