• Tre-åriga Dayana Chasi Saavedra ser ut genom fönstret medan hon och hennes familj väntar på att polisen ska komma för att vräka dem. Familjen kunde inte längre betala sina amorteringar efter att Dayaans far, farfar och farbror alla förlorat sina jobb. Foto: Andres Kudacki/AP/TT
Fria Tidningen

Miljoner spanska barn är fattiga

3 av 10 barn i Spanien lever i fattigdom, enligt en ny rapport. Andelen fattiga barn i Spanien nu den näst högsta i Europa.

En färsk rapport från biståndsorganisationen Caritas Europa visar att barnfattigdomen i Europa är som mest utbredd i Rumänien, följt av Spanien, Bulgarien och Grekland. Caritas Europas generalsekreterare Jorge Nuño underströk vid lanseringen av rapporten att de nedskärningar som gjorts i de krisdrabbade länderna inte har lyckats lösa de ekonomiska problemen eller lett till en ökad tillväxt.

Enligt FN:s barnfond Unicef fanns det år 2012 fler än 2,5 miljoner barn i Spanien som växer upp i fattigdom. Det är hela 30 procent av landets alla barn.

En av dem som vet vad fattigdomen innebär är 40-åriga Catalina González, som är ensamstående med två små pojkar.

– Jag vill inte att de ska växa upp med känslan av att vara fattiga, säger hon.

Hon bor för närvarande med sina barn i en lägenhet som de slipper betala hyra för, i utbyte mot att de hjälper till att renovera den. För ett halvår sedan bodde de istället i ett ockuperat hus i Málaga, tillsammans med tolv andra familjer som inte heller hade råd att betala hyra. Det ockuperade huset tömdes dock av polisen.

– Sedan dess tycker inte mina söner om poliser eftersom de anser att de stal vårt hem, berättar Catalina González.

Hon flyttade tillbaka till Spanien från Italien efter att ha separerat från barnens pappa, och fick börja om helt från noll, utan vare sig arbete eller andra inkomster. Familjen har sedan dess klarat sig tack vare hjälp från sociala organisationer och solidariska nätverk. Varje dag äter familjen vid ett lokalt soppkök.

Enligt Unicef lever 19 procent av Spaniens barn i familjer som har en årsinkomst som är lägre än motsvarande 100 000 kronor.

– Barnfattigdom är en del av verkligheten i Spanien, men politikerna försöker undgå frågan eftersom det är något som förknippas med länderna i tredje världen, säger prästen Ángel García, som är ordförande för biståndsorganisationen Mensajeros de la Paz.

Spaniens finansminister Cristóbal Montoro hävdar att Caritas Europas nya rapport ”inte helt avspeglar verkligheten” eftersom den endast bygger på ”statistiska mätningar”.

Prästen Ángel García menar dock att verkligheten i Málaga talar sitt tydliga språk. Hans organisation serverar varje dag frukost, lunch och middag till fattiga familjer.

– Det kommer fler och fler mammor som köar för att få mat, säger Ángel Meléndez.

Han menar att barnfattigdom inte bara handlar om brist på mat – utan också om skolbarn vars föräldrar inte har råd att köpa skolböcker eller nya kläder åt dem.

– Det handlar om ojämlika förutsättningar för barnen, säger Ángel García.

Den ekonomiska krisen är fortfarande mycket djup i Spanien. Arbetslösheten är skyhög – i februari låg den på 25,6 procent.

Enligt Caritas Europa finns det minst en och en halv miljon hushåll i Spanien som är mycket socialt utsatta – vilket är 70 procent fler än det var 2007, året innan finanskrisen slog till.

– Hela familjer hamnar på gatan eftersom de inte har råd att betala hyran, säger Rosa Martínez, som är chef för härbärget Centro de Acogida Municipal.

– Fler människor ber om mat. Deras situation är till och med så svår att de får be om blöjor till sina småbarn.

I slutet av mars var 4,8 miljoner spanjorer arbetslösa enligt den officiella statistiken. Samtidigt har andelen arbetslösa som helt saknar inkomst ökat och omfattar i dag fyra av tio arbetslösa.

Catalina González berättar att hennes söner, precis som alla andra barn, önskar sig presenter och leksaker. Efter att ha sparat pengar i flera veckors tid kunde hon köpa ett par leksaker för åtta euro. Förra julen kunde familjen dessutom gå på bio för första gången i barnens liv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Antalet hemlösa i Spanien har fördubblats

Förra året fanns det 22 238 hemlösa människor i Spanien, enligt nationell statistik – nästan dubbelt så många som för fyra år sedan. Men den verkliga siffran kan vara ännu högre.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu