Recension


  • Överst till vänster: Thomas Bodström 2011. Underst till vänster: Thomas Bodström 2013. Bilden till höger: Thomas Bodström 2014, ur Norstedts sommarkatalog. Bilderna är lätt beskurna.
Fria Tidningen

Allt yngre i Bodströmsamhället

Vissa blir bara yngre. Fria Tidningens Kristian Borg gratulerar Storebror Thomas Bodström, justitieminister 2000–2006, som fyllde 52 år i veckan.

Thomas Bodström har fyllt 52 år. Det syns verkligen inte. Kanske bottnar hans ungdomlighet i lättnaden att lämna politiken och alla debatter om upphovsrätt, datalagringsdirektiv och utvisade egyptier.

Istället har brottmål kommit att bli en dubbel födkrok för Bodström. Han driver inte bara en av Sveriges största brottmålsbyråer tillsammans med Claes Borgström, han har också tid över för en författarkarriär. Även om hans politiska deckare, fyra till antalet, fått mer uppmärksamhet för upphovsmannens karisma snarare än för den litterära kvaliteten.

I Norstedts katalog över sommarens böcker är det extra tydligt att Thomas Bodström har genomgått en mirakulös föryngring. Fotot på författaradvokaten har en aura av pojkaktighet och är uppenbart retuscherat, kanske för att harmoniera med den uppväxtskildring han ger ut nu i maj. Boken heter Det man minns och är en hyllning till mamma Vanja. Det låter fint.

Om han också minns att han var drivande i det av EU i veckan sågade datalagringsdirektivet återstår att se. Det är också frågan om han minns varför han gav tummen upp till att utvisa Egyptensvenskarna till tortyr 2001. I en intervju med DN i september förra året kunde han nämligen inte minnas just det. Det man minns – och inte minns, kunde nya boken också ha hetat.

Men grattis då, Storebror. Hoppas att minnet återvänder.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nytt liv i högerspöket

Reinfeldts Det sovande folket får nypremiär på scen. "Vi måste börja prata ideologi", säger regissören Jonathan Möller om varför boken är viktig.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu