Ny kampanj ska hjälpa unga att bemöta intolerans på nätet | Fria.Nu
  • Johnny Lindqvist, projektledare för kampanjen No Hate Speech Movement, som hjälper unga att bemöta intolerans på nätet.
Fria Tidningen

Ny kampanj ska hjälpa unga att bemöta intolerans på nätet

Johnny Lindqvist från Statens medieråd är projektledare för kampanjen No Hate Speech Movement.

Berätta om kampanjen!

– Kampanjen är ett europeiskt initiativ som finns i 37 länder i Europa och tanken är att motverka olika hatiska uttryck på nätet och sådant som unga blir utsatta för, som taskigt språk och sexistiska och främlingsfientliga kommentarer.

Vad har ni gjort?

– Vi har bland annat tagit fram olika utbildningsmaterial för unga bloggare och moderatorer för vad som gäller på nätet, där de kan lära sig om sina rättigheter och skyldigheter. Vår tanke är helt enkelt att höja baskunskaperna om lagarna på nätet.

Hur är ungas tankar om nätet?

– Jag tror att många upplever det som att det är lite hårdare klimat generellt. I en undersökning vi gjorde visade det sig att 60 procent av de tillfrågade ungdomarna hade sett någon bli utsatt för kränkningar utifrån diskrimineringsgrunderna och runt 80 procent såg det som mycket allvarligt, men ändå upplever många samtidigt att det hårdare klimatet är något man får tåla.

Ni startade i juni förra året och fick nyligen veta att ni får fortsatt anslag från regeringen att fortsätta med kampanjen, hur känns det?

– Det känns bra. Det vi kommer att göra nu är att ta fram mer material med fokus på främlingsfientlighet och rasism. Syftet är att materialet ska leva av sig själv även när kampanjen är avslutad. Kortfattat brukar vi ge fyra råd till unga på nätet; var kritisk, ljug inte, såra ingen och säg till.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu