Landsomfattande demonstrationer i helgen | Fria.Nu
  • Manifestation i Malmö dagen efter de nazistiska våldsdåden på internationella kvinnodagen.
Fria Tidningen

Landsomfattande demonstrationer i helgen

I helgen samlas antirasister över hela landet i protest mot de våldsdåd som skedde i Malmö natten till söndagen. I flera städer planeras demonstrationer. Nu menar allt fler att organiseringen mot rasism och främlingsfientlighet är en kraft som växer.

Det var under natten till söndagen som sex personer blev knivhuggna efter en demonstration i samband med internationella kvinnodagen i Malmö. Två personer med kopplingar till vit makt-miljön sitter nu häktade för attacken. Under veckan har tusentals personer visat sitt stöd på Facebook för den man som fick livshotande skador och som fortfarande vårdas på sjukhus. I helgen anordnas också landsomfattande demonstrationer mot nazism och våld.

– Det nazistiska våldet är ett reellt hot mot demokratin, och vi vill visa att vi tar detta på största allvar, säger Isabella Andersson, ordförande för Ungdom mot rasism som är en av flera organisationer som är medarrangörer till manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm i dag.

I Malmö, Göteborg, Stockholm, Västerås, Helsingborg och Älmhult planeras demonstrationer under helgen och uppslutningen väntas bli stor. Men det är inte bara våldsdåden i Malmö som har upprört, nazistklottret på två gymnasieskolor i Stockholm tidigare i veckan har också skapat starka känslor.

– Det tyder på att fler och fler människor är trötta, arga och frustrerade över den samhällsutveckling vi ser just nu. För människor som inte själva utsätts för rasism är det ofta svårt att greppa hur stora problemen med rasism och nazism är och vad en kan göra åt det, när något så här konkret och fruktansvärt händer är fler beredda att agera, säger Isabella Andersson.

Att det finns ett starkt stöd för antirasism och kampen mot främlingsfientlighet och rasism är tydligt, menar Daniel Poohl på stiftelsen Expo. Det är inte minst Kärrtorp-demonstrationen i Stockholm ett bevis på, där runt 17 000 människor deltog i protesterna som hölls i december i fjol.

– Man kan väl säga att antirasism handlar om moral och känslor och då är det inte svårt att organisera folk. Väldigt många människor vill göra något åt det här och vill gå från ord till handling, säger han.

En viktig faktor för ett framgångsrikt antirasistiskt arbete är möjligheten för människor att organisera sig lokalt där de bor, tror Daniel Poohl. Han menar att det är viktigt att ta tillvara på engagemanget som människor visar i samband med demonstrationer, för att arbeta långsiktigt.

– I en värld som blir alltmer globaliserad söker sig människor till lokala initiativ och det gäller att ta till vara på den vilja som finns för att kunna arbeta långsiktigt med de här frågorna.

Fakta: 

Detta här hänt

Lördagen den 8 mars uppmärksammades internationella kvinnodagen i Malmö med demonstrationer. Samtidigt befann sig ett antal personer med koppling till vit makt-rörelsen i området. På kvällen när demonstrationen ”Ta natten tillbaka” hade avslutats blev sex personer som deltagit knivhuggna. Hur exakt händelsen gått till är fortfarande inte helt kartlagt; polisen är förtegen och bilderna går isär. Tidningen Kvällsposten har publicerat anonyma vittnesuppgifter som bekräftar den bild som Svenskarnas parti ger av händelsen som menar att 15–20 demonstranter jagade nazisterna som gick till angrepp med knivar. Men journalistkollektivet Researchgruppen har kartlagt händelsen och pratat med de skadade och menar att det istället är nazisterna som har gått till attack. En man skadades svårt under attacken och vårdas fortfarande på Universitetssjukhuset i Lund. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt. Två män har nu begärts häktade av Tingsrätten, misstänkta för mordförsök.

Källa: Aftonbladet, ETC

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu