”Skåne har blivit nazisterna bas” | Fria.Nu
  • Partiordföranden Stefan Jacobsson för Svenskarnas parti i samband med en manifestation i Lidköping. I dag bor han i Sjöbo.
Skånes Fria

”Skåne har blivit nazisterna bas”

Till valet i höst ställer Svenskarnas parti upp i ett trettiotal kommuner. Av dem är tre i Skåne, men regionen har blivit det nazistiska partiets bas. Det säger Mathias Wåg från Researchgruppen.

Häromveckan höll Svenskarnas parti ett valupptaktsmöte inför valet i Helsingborg och flera av de tyngsta namnen inom partiet ställer upp i de skånska kommunerna. I Sjöbo är det partiledaren själv, Stefan Jacobsson, som står på vallistan.

– Skåne är den centrala platsen för Svenskarnas parti, säger Mathias Wåg.

Partiet försöker locka de personer som skriver på Avpixlat och som rör sig i sfären kring Sverigedemokraterna. Personer som inte är nöjda med att den biologiska rasismen försvunnit från Sverigedemokraterna men som röstat på dem för att det varit ”det vinnande partiet”, enligt Mathias Wåg.

– I Svenskarnas parti är allt välbevarat, rasbiologi, demokratikritik och antisemitism.

Att just Skåne är den region där partiet fått sin bas i är ingen slump, tror Mathias Wåg. Regionen har tillsammans med Västra Götaland en lång tradition av nazism som sträcker sig tillbaka till 1930- och 1940-tal.

– Det är de två ben som nynazismen stått på i Sverige, det är där de blivit starka i dag ­ medan det i Norrland inte finns den traditionen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon såg utpekad nazist

En dryg halvtimme efter de misstänkta mordförsöken på Kristianstadsgatan i Malmö såg Isabell en av Skånes mest kända nazister, en av de som senare utpekats för knivdåden. Polisen var i närheten men avvisade honom bara från platsen, säger hon.

Skånes Fria

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn Bokmässan och Judiska församlingen.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu