• Föreställningen Dubbla begär skildrar hur två tidigare goda vänner hamnar allt längre ifrån varandra på grund av de politiska ställningstaganden de gör utifrån hur de definierar sig sexuellt. Till vänster Adriana Aburto Essén, till höger Anna Larsdotter.
Skånes Fria

”Vi får ofta höra att hbtq-frågor är trendigt”

Det talas för lite om bisexuella kvinnor, och att vägra välja sida. Det menar Adriana Aburto Essén i scenkonstgruppen Bombina Bombast. Deras föreställning Dubbla begär gästspelar på Månteatern i veckan.

Adriana Aburto Essén är en av skådespelarna i pjäsen, och den som tog initiativ till föreställningen efter att länge ha känt ett behov av att prata om kvinnlig bisexualitet, framför allt med unga vuxna.

– När jag gick i skolan, och även efteråt, har det funnits en avsaknad av diskussion. I skolan har lärarna inte tid att prata om något annat än reproduktiv hälsa när det kommer till sexualundervisning, och även på andra plan är det svårt att hitta en given plattform när man befinner sig i gränslandet mellan hbtq-världen och den straighta världen, säger hon.

Elever från två gymnasieskolor i Lund har bjudits in till föreställningen, och till det samtal om normer och vad som anses tillåtet som äger rum efter föreställningen på fredag. Samtalet är en del av serien Begär, arrangerad av filosofi- och psykoanalysföreningen Aning. Samtalsledare är Irené Matthis, professor i psykoanalys och en av grundarna av den feministiska gruppen Grupp 8 på sjuttiotalet.

Föreställningen inleds med ett samtal mellan två vänner, där den ena identifierar sig som bisexuell och den andra som homosexuell, där de blir representanter för de olika inställningarna och kulturerna och hamnar i en allt hetsigare diskussion. Därefter tar sig ensemblen an uppgiften att undersöka normer och fördomar kring sexualitet i ett mer direkt möte med publiken.

– Vi leker med fördomar och bjuder in publiken att reflektera kring sitt eget ställningstagande kring sin sexualitet. Kan man göra politik av vad som händer om man inte vill välja, eller om man gör det, säger Adriana Aburto Essén.

Hon tror att det finns en tendens i samhället i dag att vi vill kunna placera in i fack och snabbt kategorisera människor, vi ger oss inte tid att gå närmare in på att det inte alltid går att kalla sig hundra procent straight eller gay. Med det kommer fördomar om den som vägrar välja.

– Ofta får vi höra att det är en fas, att vi måste välja sida, eller att det är trendigt att vara intresserad av hbtq-frågor just nu. Att bisexuella skulle ha en överdriven sexualdrift är också vanligt. Det här gör att det skapas en struktur som gör det svårare att våga botanisera fritt när det gäller ens sexualitet.

Fakta: 

Dubbla begär visas 6 och 7 december kl 19 på Månteatern, Bredagatan 3 i Lund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Att synligöra det osynliga

En kärlekshistoria, en lektion i aktiehandel och en arbetsplatskonflikt. Månteaterns nya föreställning tacklar barnfattigdom från flera olika håll.

Skånes Fria

Kvinnokamp mitt i revolutionen

Under den arabiska våren samlades kvinnor i Kairo och Jordanien för att prata om feminism och övergrepp. Berättelserna ligger till grund för föreställningen Anti – the revolution will be feminized.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu