Debatt


Annika Hirvonen • En köpfri dag
  • Julkalendrar som uppmuntrar materialistiska värderingar gör ingen lycklig, skriver Annika Hirvonen.
Fria Tidningen

Satsa på en uppdragskalender i år

Ge dina barn ett kreativt alternativ till presentkalendern – som knappast leder till långvarig glädje, skriver Annika Hirvonen från kampanjen En köpfri dag.

Julkalendrar finns av många olika slag. Utvecklingen har gått mot allt större konsumtion av prylar när varje lucka inte bara innehåller en bild, utan en chokladbit eller till och med en leksak. Men nu sprider sig en kreativ ersättning till presentkalendern – uppdragskalendern!

För varje dag får barnen ett spännande uppdrag att utföra. Bland uppdragen kan finnas att skänka en leksak till någon som behöver den bättre, att göra en valfri människa glad, tända ett ljus och tänka på någon, leta upp en gatumusikant att ge några slantar till, ring en valfri släkting, samt att ge någon färska lussebullar. Klarar de alla 23 uppdrag väntar en formidabel överraskning på självaste julafton!

Det fina med denna idé är att det inte behöver kosta något och att det kan anpassas till barn av olika åldrar. Dessutom får barnen testa på olika strategier som enligt forskningen genererar välmående – såsom att göra någon annan glad och att vara snäll, att ge snarare än att få.

Vi vet också genom lyckoforskningen att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. Inte så konstigt då det alltid finns någon att vara avundsjuk på, någon som har ännu finare ägodelar än vi. Som om maximalt ägande vore livets mening.

Snarare är det så att ju mer du vill äga allt, desto mer äger allting dig. Att redan i en tidig ålder förmedla icke-materialistiska värderingar är därför en bra investering i barnets framtida välbefinnande.

Ting tar tid. Det är också sant vad gäller leksaker. Genomsnittsbarnet i Sverige har redan 500 leksaker i sitt rum. Prylkalenderns bidrag till leksakshögarna är troligen sällan något som leder till långsiktig glädje varken för barnet, eller för de föräldrar som kommenderar städningen.

Uppdragskalendern är också en innovation som kan ta oss ett steg närmare en hållbar konsumtion. Vi vet att om alla konsumerade lika mycket som vi gör i Sverige skulle det krävas flera jordklot till för att få naturresurserna att räcka till. Det vi överkonsumerar i dag är således resurser som vi tar ifrån livsutrymmet för kommande generationer och världens fattiga.

Så för alla barns skull – satsa på en uppdragskalender i år!

Fakta: 

En köpfri dag

Internationell kampanjdag mot överkonsumtion som i år infaller lördag 30 november.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu